Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tarthatatlanná vált a helyzet a Kék Pont körül

Józsefváros nem támogatja a tűosztást a Magdolna utcában

2013. október 01. kedd

Felmondta az együttműködési megállapodást Józsefváros Önkormányzata a tűosztóhelyként ismert Kék Pont Alapítvánnyal. Kocsis Máté polgármester a döntés indoklásaként elmondta: Józsefváros nem tudja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről ide járjanak a drogosok steril tűért. Csak ebben az évben több mint 2000 darab eldobott fecskendőt szedett össze a városüzemeltetési szolgálat a kerület közterületeiről, többek között játszóterekről is. Azonban ennél még sokszorta több elhajított tű hever elrejtve a homokozókban, a fűben és a bokrok tövében.

 Józsefváros Önkormányzata 2010 márciusában kötött együttműködési megállapodást a Kék Pont Alapítvánnyal, amely egy drogkonzultációs központot működtet a Magdolna utca 43-ban. Itt az intravénás drogokat használók díjmentesen és anonim módon tudják steril tűre cserélni az általuk használt injekciós tűket. Kb. 1600 droghasználó jár ide, a helyiséget az önkormányzat adta kedvezményesen bérbe az alapítványnak. Részben azért, hogy a Kék Pont a Kálvária térről egy kevésbé szem előtt lévő helyre költözzön, másrészt mert az alapítvány vállalta, hogy csökkenti a kiadott tűk számát.

Veszélyes hulladék

A megállapodás értelmében a Kék Pontnak kellett gondoskodnia a drogszemétnek a szolgáltatás helyszínéről, valamint „a rejtett droghasználói csoportok által használt” helyekről és azok környékéről való biztonságos elszállításáról is. A kerületi közterületek drogszemét-mentesítése érdekében együtt kellett működnie a józsefvárosi közterület-felügyelettel, illetve a városüzemeltetési szolgálattal. Az önkormányzati intézmény munkatársai azóta is speciális csipesszel, védőfelszerelésben gyűjtik a drogfogyasztók által eldobált fecskendőket. Elmondásuk szerint még sohasem sikerült találkozniuk a Kék Pont olyan munkatársával, aki épp az eldobott tűket gyűjtötte volna. Három kollégájukat viszont szemétszedés közben szúrt meg egy-egy használt injekciós tű.

A kerületi rendőrség napi szolgálati tapasztalatai alapján megállapítható, hogy „mind a közterületeken, mind pedig a lakóházak közös területein irreálisan magas a kábítószer fogyasztásához kapcsolódó veszélyes hulladék (tű, kábítószeres zacskó stb.) mennyisége, melyet alátámasztanak az állampolgári bejelentések is” – közölte Segyevi Zoltán kapitányságvezető.

 

Növekvő felháborodás

Az elmúlt években egyre több panasz érkezett az önkormányzathoz és a közterület-felügyelethez is. Tarthatatlanná vált a helyzet – jelentette ki Kocsis Máté polgármester a képviselő-testület ülésén. Felháborodott szülők tették felelőssé a kerületi szerveket, miután gyermeküket megsebezte egy-egy eldobott fecskendő. A leggyakrabban a Golgota, a Teleki, a Dobozi, a Kálvária, a Molnár Ferenc és a Losonci térre, illetve a Diószegi, a Kőris, az Illés, a Dankó és a Szigony utcákra panaszkodtak, ahol szinte már állandósult a drogszemét. Többen arról is nyilatkoztak, hogy a Kék Pontnál nem annyira tűcsere, sokkal inkább tűosztás folyik, melyet a szervezet saját adatai is alátámasztanak. Ezért a polgármester kijelentette: A továbbiakban nem kívánunk együttműködni ezzel a programmal. Ha kialakul egy olyan rendszer, ahol a főváros legalább harminc pontján lesz ellátó, akkor Józsefváros is kiveszi a részét a tűcsere-programból, de egyedül nem vállalja tovább, hogy Budapest minden részéről ide jöjjenek a drogosok steril tűért.

Ez a katasztrófa

A testület meghallgatta Dr. Rácz Józsefet, az alapítvány igazgatóját is, aki elismerte, hogy az állami forráselvonás miatt nem tudják megoldani a drogszemét összegyűjtését. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy a tűcsere elmaradása az AIDS és a hepatitisz elterjedésével, akár közegészségügyi katasztrófával is járhat.

Balogh István Szilveszter, a Magdolna negyed fideszes önkormányzati képviselője utánajárt a kérdésnek, és arra a következtetésre jutott, hogy mivel a szakemberek szerint Magyarországon az AIDS-eseknek egy százaléka sem tűtől fertőződött meg, hanem sokkal inkább szexuális úton, ezért a fecskendők helyett inkább óvszert kellene osztogatni.

Dr. Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő úgy vélte: nem akkor lesz katasztrófa, ha a Kék Pont kiteszi a lábát a kerületből, ugyanis katasztrófa most van, mert a drogszemét a kerületiek egészségét fenyegeti, különösen a gyermekekét, akik felszedhetik a földről a használt tűket, vagy a homokozókban megsérthetik magukat vele.  A négygyermekes családanya ehhez még hozzátette: a kábítószerekhez közismerten kapcsolódó járulékos bűnözés statisztikáját is rontja, ha más kerületekből is idejárnak a drogfogyasztók.

A testület végül 14 igennel, 2 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta Kocsis Máté polgármester javaslatát, és december 31-i hatállyal felmondta a Kék Pont Alapítvánnyal kötött megállapodást.

Mit várnak a döntéstől?

Dr. Ferencz Orsolyát, a Golgota tér és környékének fideszes önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

Az önkormányzat döntését követő sajtóhírekben olyasmiket olvastunk, hogy „Kocsis kitette Józsefvárosból a tűcsereprogamot” (HVG). A Demokratikus Koalíció szerint a józsefvárosi képviselő-testület szőnyeg alá söpri a drogproblémát. Valójában mit tett a fideszes többségű testület?

Az önkormányzat és a Kék Pont között kötött együttműködési megállapodást mondtuk fel. Magyarán: Józsefváros nem támogatja tovább a kerületben zajló tűcsere- és tűosztó programot. De a Kék Pont egy civil szervezet, a tevékenységükre nincs ráhatásunk.

 

Nagyságrendileg mekkora a különbség a Kék Pont által kiadott és visszaszolgáltatott injekciós tűk között?

A tőlük kapott tájékoztatás szerint nagyjából évi 60 ezer. Ennyivel nem tudnak elszámolni. És ez mind veszélyes hulladék. A Kék Pont is elismeri, hogy a tűk jelentős része valamilyen hepatitisz-vírussal fertőzött. Az ilyen fecskendőket a kórházakból külön protokoll szerint, szigorú szabályok mentén szabad csak elszállítani, itt meg ezrével hevernek a közterületeken.

 

Mit várnak az együttműködés felmondásától?

Az ártalomcsökkentés a célunk. Számunkra Józsefváros 80 ezer lakosának az egészségvédelme a legfontosabb szempont. Nem tehetjük ki járványveszélynek a lakosságot a tűszúrásos balesetek miatt. Ugyanakkor nem engedjük el a szenvedélybetegek kezét sem. Részt kívánunk venni a drogstratégia kialakításában helyi és országos szinten egyaránt. Viszont csak olyan országos támogatói hálózatba történő beintegrálódást tudunk elképzelni, ahol az elsődleges cél a szenvedélybetegek rehabilitációja és a szerről való leszoktatása. Semmi olyan tevékenységet nem tartunk elfogadhatónak, amely huzamos időn át a leszokás reális esélye nélkül támogatja a kábítószerfogyasztást. A drogfüggőknek segítséget nyújtunk a talpra állásban, de a drogozást elítéljük.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben