Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Illegális lakásfoglalókat és drogtanyákat keresett a rendőrség

Razzia a Diószegi utcában - VIDEÓ

2013. október 22. kedd

Az elkövetkezendő hónapokban, az önkormányzat felkérésére rendszeres razziákat tart a problémás házakban a Kisfalu Kft., a Készenléti Rendőrséggel együtt. A Józsefváros újság múlt szerdán, a délelőtti órákban csatlakozott a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) és a bérlemények ellenőrzésért felelős Kisfalu Kft. munkatársaihoz, hogy kiderítsék a Diószegi Sámuel utca 18-as számú bérházában az ott életvitelszerűen lakók jogosan tartózkodnak-e az önkormányzati lakásokban és vannak-e illegális droghasználatra, terjesztésre utaló jelek. Az akcióról az alább cikket közölték október 22-én megjelent számukban.

Kattant a bilincs

Köztudott, hogy ez a ház kerületünk egyik legveszélyesebb környékén található, ahol kábítószer fogyasztók és terjesztők is nagy számban élnek, ezért itt még elég magas a bűnözési mutató. A kerület munkatársait ezért elkísérte a helyszínbejárásra húsz felfegyverzett készenléti rendőr is, akik igazoltatták a lakókat, valamint a házba érkezőket és onnan távozókat is. Az első szembeötlő jeleket már a lépcsőházban tapasztaltuk, hiszen a szétvert postaládákban, az ajtó és ablakkeretekbe beszúrva, illetve a pincébe bedobálva lépten-nyomon használ tűkbe és fecskendőkbe botlottunk. Az udvaron széthajigálva a tűk műanyag kupakjai, de láttunk kis tasakokat is, amikben terjesztik a drogot, és pont egy adag elfér bennük. Ennél is elképesztőbb volt, hogy a lépcsőházat jelző kis fémtábla mögé becsúsztatva egy melegítő kanálra bukkantunk, hogy senkinek ne kelljen hoznia, vagy felmennie érte (a kábítószer fogyasztók a kemény drogokat általában por, vagy kristály formájában veszik, öngyújtóval kanálban felmelegítik, amikor folyékonnyá válik felszívják egy fecskendőbe és beadják maguknak). A JVSZ alkalmazottja ott tartózkodásunk alatt félszáz tűt, fecskendőt gyűjtött össze speciális felszerelésével. Rontó András, a városüzemeltetési szolgálat munkatársa elmondta, hogy havonta több ezer tűt szednek össze kollégáik, amiket a szemétégetőbe visznek megsemmisítésre. A rendőrök közben a ház előtt az utcán is igazoltattak és egy fiatalembernél gyanús fehér porral teli zacskót találtak, kattant a bilincs és kábítószer birtoklás alapos gyanújával el is vezették. A készenlétisek egy, a házból távozni szándékozó emberrel kipakoltatták a zsebeit, ahonnan többek között előkerült két steril fecskendő, tűkkel együtt és egy Kék Pontos igazolvány.

Illegális lakásfoglalók

A Kisfalu Kft. munkatársai erős rendőri kísérettel járták a házat és mindenhova becsöngettek ellenőrizvén, hogy jogosan tartózkodik-e a lakásban, vagy ha nem helyi lakos, mit keres ott? Hegedős János a Kisfalu Kft. vagyonkezelési divíziójának vezetője elmondta, hogy féléves rendszerességgel rendeznek ilyen razziákat, azokban az épületekben, melyekben egyes lakók életvitelével, illetve a drogfogyasztással kapcsolatos problémák merülnek fel, leginkább a Magdolna és az Orczy-negyedben. Ellenőrizzük a lakókat, hogy jogszerűen tartózkodnak-e a lakásokban, felmérjük az esetleges áramlopásokat, illetve kifejezetten figyeljük a drogfogyasztásra és terjesztésre utaló nyomokat. Ha valakit rajtakapunk, hogy jogosulatlanul tartózkodik az ingatlanban, jegyzőkönyvet veszünk fel és felszólítjuk őket, hogy a lakásgazdálkodási osztályunkon jelentkezzenek, amennyiben az adott határidő leteltéig nem teszik meg, elindítjuk a megfelelő jogi eljárást az eltávolításukra – mondta Hegedős János. Hozzátette, általános tapasztalatuk, hogy a drogosok gyakran feltörik az üres lakásokat. Sajnos tetten érni eddig még nem sikerült őket, de korábbi bejárások alkalmával találkoztak már olyan lakóval, aki kábítószer hatása alatt állt.

Éjszakai élet

Tapasztalataink és a lakók szerint a nappal nyugodtnak tűnő házban és az utcán éjszaka zajlik ám az élet, pedig a házban kisgyermekes családok és idősek is élnek.  A nagyszámú rendőr jelenléte és az igazoltatások híre hamar elterjedt a környéken, ide vonzva a kíváncsiskodókat. A velünk együtt jelenlévő tévés-stáb kameráját látva többen is megkérdezték, hogy mit forgatunk? Amikor kiderült, hogy razziát, érdeklődtek, hogy lesz-e még, és hogy melyik házban? Nem adhattunk felvilágosítást. Az viszont biztos, hogy Józsefváros vezetésének eltökélt szándéka, hogy véget vessen az áldatlan állapotoknak ebben a pár utcában, ezért a következő hónapokban rendszeresek lesznek az ellenőrzések a kiemelten problémás bérházakban. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben