Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Saját defibrillátor a polgárőröknek

2013. október 30. szerda

Ha valakinek egy közterületen áll le váratlanul a keringése és a légzése, akkor az életben maradásának esélye az arra járók kezében van. Mivel az első néhány perc sorsdöntő jelentőségű, azonnal és nagyon határozottan kell cselekedni. Ennek begyakorlására a kerületi polgárőrség tagjai alapszintű újraélesztési és automata defibrillátoros segélynyújtói képzésen vettek részt.

Az állomány kétharmada képviseltette magát a gyakorlaton. Az első hallásra egyszerűnek tűnő elméleti tudnivalókat dr. Farkas Krisztina belgyógyász-kardiológus magyarázta el, majd következett az ennél jóval nehezebb fizikai megvalósítás. A polgárőrök egy erre a célra kialakított bábun gyakorolva tanulták a mellkaskompressziót és az orron vagy szájon át történő lélegeztetést. Aztán a doktornő bemutatta a defibrillátort, azt az automata készüléket, amellyel kétpercenként elektromos sokkot kell adni a betegnek, közben folytatni a mellkaskompressziót. Egészen addig, míg a légzés helyre nem áll, illetve míg meg nem érkezik a mentő.

Ilyen készüléke még nem minden polgárőrségnek van. „De mi vásároltunk magunknak – mondja Kaiser József, a józsefvárosi polgárőrség elnöke. „Teljes körű segítséget akarunk nyújtani a lakosságnak, és ebbe az is beletartozik, ha valaki eszméletét veszti közterületen.”

A készüléket napközben az irodában tartják, ha pedig járőröznek, ott van velük a járőrautóban, így perceken belül életet menthetnek vele. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben