Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újra kiírják a pályázatot

Önkormányzati lakások a hitelkárosultaknak

2013. november 12. kedd

A deviza-lakáshitelek árfolyamváltozásai miatt nehéz helyzetbe került józsefvárosi lakosok számára tizenhat önkormányzati bérlakást hirdet meg a kerület – a korábbi hasonló pályázathoz képest könnyített feltételekkel.

Azok pályázhatnak, akik a devizaalapú jelzáloghitelüket nem képesek törleszteni, és ezért az állandó lakhelyüket és tulajdonukat képező, Józsefvárosban található lakásukra vonatkozó kölcsönszerződést a hitelezőjük javára feljegyezték. A nyáron már egyszer meghirdetett pályázat ismételt kiírását az indokolta, hogy sokan azért nem tudtak érvényes pályázatot beadni, mert adótartozásuk volt. A képviselő-testület döntése alapján már nem kell NAV-igazolást benyújtaniuk a jelentkezőknek.

Sára Botond alpolgármester szerint a pályázat kiírásának elsődleges célja, hogy a bajba jutott családok ne szakadjanak szét. Ugyanis a lakásuk elvesztése után sokan kénytelenek szétköltözni, szülőknél, rokonoknál meghúzódni. Ezért a pontozásnál elsőbbséget élveznek a családok, de az egyedül maradtak is pályázhatnak, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelelnek.

Mivel a lakások bérbevétele felújítási kötelezettséggel is jár, a képviselő-testület ülésén Komássy Ákos (MSZP) kifogásolta a felajánlott lakások minőségét. Sára Botond szerint viszont az önkormányzat a rendelkezésére álló legkedvezőbb lakásokat ajánlotta fel. Más kérdés, hogy mit ér ez a lakásállomány.

Megcsappant lakásvagyon

Kocsis Máté emlékeztetett arra a nagyjából 2000-ig tartó folyamatra, amelynek során alaposan átválogatták már a kerület lakásvagyonát. A Palotanegyedben és a Tisztviselőtelepen nem is maradt önkormányzati tulajdon. Sebészi pontossággal válogatták ki az értékes és hasznosítható ingatlanokat. Az utókornak, vagyis a mai képviselő-testületnek pedig meghagyták a földszinti lakásokat, a sötét odúkat és az alagsori vizes pincéket, mint „lakásvagyont”. Ezek fenntartása is többe kerül az önkormányzatnak, mint amennyit hoz. A felújításuk pedig – közel ötezres nagyságban – felmérhetetlen összegeket emésztene fel. Hiába vannak üres lakásaink, ha a nagy részük emberi használatra alkalmatlan. Nehéz örökség ez, amely azt mutatja, hogy a kerületnek nem volt megfontolt ingatlanpolitikája sem a telkek, sem a lakáscélú ingatlanok tekintetében. „Ezért ma csak abból tudunk adni, amink maradt” – mondta a polgármester.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben