Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem zárta ki az önkormányzat a Kék Pontot

A KEF felülvizsgálatát kérte a képviselő-testület

2013. november 21. csütörtök

A Józsefvárosi Önkormányzat nem zárta ki a Kék Pont Alapítványt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból (KEF). A képviselő-testület mindössze a Fórum összetételének felülvizsgálatát javasolta, tekintettel arra, hogy az Alapítvánnyal kötött szerződést az Önkormányzat felmondta 2013. december 31-vel.

A felülvizsgálatot nem a józsefvárosi polgármester személyes bosszúja indokolja, mint ahogy az tévesen több internetes portálon is megjelent. Az állításokkal ellentétben Kocsis Máté azt mondta, eltekint attól, hogy jogi eljárásokat kezdeményezzen az újságírók és civil szervezeti tagok olyan nyilatkozatai miatt, amelyek szerint ő maga idéz elő HIV járványt Budapesten. Ha mégis előfordulna hasonló eset, akkor a polgármester természetesen megváltoztatja ezt az álláspontját. Hozzátette, hogy az Önkormányzatnak nem feladata a szakmai probléma megoldása, a civil szervezeteknek pedig nem feladatuk vezetni Józsefvárost, így az itt élőkért érzett felelősség sem őket terheli. Ezért, ha ezek a szervezetek nem tudnak hatékony tanácsot és segítséget adni a társadalmi problémákra, akkor az Önkormányzattól se várják el, hogy elvégezze helyettük a szakmai munkát.

A Józsefvárosi Önkormányzat vezetése és személy szerint Kocsis Máté polgármester is többet tett az elmúlt hónapokban a nem megfelelően koordinált és szakmaiatlan tűcsere-programból fakadó, a vétlen józsefvárosi lakosokat érő ártalmak enyhítése érdekében, mint a vádaskodáson és hangzatos, semmitmondó szólamok puffogtatásán kívül másra sajnos képtelen szakemberek és jogvédők. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott érdemi tárgyalások eredményeképpen sikerült ugyanis elérni, hogy annak a feladatnak az elvégzéséhez, amely elsősorban a tűcserét végző szervezet kötelessége lett volna, a minisztérium rövidesen jelentős anyagi támogatást nyújt az önkormányzatnak. Ezt a pluszforrást az önkormányzat városüzemeltetésért felelős szervezete – munkások felvételén és eszközbeszerzésen keresztül - a drogszemét szakszerű begyűjtésére tudja fordítani, ezáltal megóvja a kerület lakosságát a fertőzésveszélytől, egyszersmind további munkahelyeket is teremt. A minisztérium emellett ígéretet tett arra is, hogy a tűcsere-program lebonyolításának szakszerűbbé tételéhez és ellenőrzéséhez is szakmai támogatást nyújt.     

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2011-ben alakult Józsefvárosban. Tagjai az önkormányzati, civil és egyházi szervezetek, intézmények részéről delegált szakemberek. A Fórum feladata, hogy összehangolja a drogprobléma visszaszorításában szerepet játszó négy alappillért: a közösségi együttműködést, a megelőzést, a gyógyítást és a rehabilitációt, valamint a kínálatcsökkentést végző intézmények munkáját.

Józsefváros azért szünteti meg a Kék Ponttal kötött együttműködési megállapodást év végén, mert az alapítvány nem teljesítette a szerződésben vállaltakat, azt, hogy rész vesz a tűcsere program nyomán keletkezett drogszemét begyűjtésében. A szervezet, saját bevallása szerint évente több mint 100 ezer steril tűt ad ki az intravénás drogfogyasztóknak, de csak 35-40 ezret gyűjt vissza, a fennmaradó több mint 60 ezer használt tűvel azonban nem tud elszámolni, azok kint hevernek az utcákon, játszótereken. Ezért ez sokkal inkább tekinthető tűosztogató programnak, mintsem tűcserének. Ennyi eldobált fertőzött tű komoly járványt okozhat, ez ellen pedig az önkormányzat minden lehetséges eszközzel fellép.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben