Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Téli közfoglalkoztatási program

Százezer ember képzése indult el

2013. december 06. péntek

Százezer ember képzése indult el december elején a kormány téli átmeneti közfoglalkoztatási programjában, amelyben március 31.-ig átlagosan kétszázezren vesznek részt - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára Józsefvárosban.

Czomba Sándor a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnáziumban, ahol házi betegápolók elméleti és gyakorlati képzése kezdődött a közfoglalkoztatás keretén belül, kiemelte: a december másodikán elindított tanfolyamokat az országos közfoglalkoztatók jelzései alapján állították össze. Budapesten és a 19 megyében a meghirdetett tanfolyamok túlnyomó többsége már elindult. Hangsúlyozta, hogy az idén a közfoglalkoztatásban a tervezett 300 ezernél többen vettek rész idén.

A képzésben résztvevők a mindenkori nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért kapják - ismertette. A helyközi és helyi járatokat a képzésre történő utazáshoz mindenki térítésmentesen veheti igénybe. Kérdésre közölte: a képző intézményeket - jelentős részben szakképző iskolákat - a foglalkoztatási központok pályázat útján választották ki. Emlékeztetett, hogy a jövő évi minimálbérről hétfőn megállapodás született a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). A kormánynak a közfoglalkoztatási minimálbér esetében is döntési joga van, reményét fejezte ki, hogy 2014-ben a közfoglalkoztatásban járó minimálbér is növekedhet. "Bízom abban, hogy mind a költségvetés, mind a kormány lehetőségei lehetővé teszik, hogy 2014-ben a közfoglalkoztatási minimálbér is növekedjen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erről készítettek anyagot a kormánynak. Kiemelte, hogy a november elsejétől indított téli közfoglalkoztatási programban átlagosan kétszázezren dolgoznak április 30.-ig, közülük decembertől március végéig átlagosan százezren képzésben vesznek részt. Ismertetése szerint 20 ezren OKJ-s állam által elismert képzést, 29 ezren betanító jellegű képzést, 48 ezren alap készségfejlesztést kapnak. További 4 ezren - akiknek nincsen meg a 8 általános iskolájuk - felzárkóztató képzést kapnak, és ezren pedig traktor vagy tehergépjármű vezetést tanulhatnak. Elmondta: Magyarországon jelenleg ötszázezer regisztrált munkanélküli van, közülük több mint kétszázezer az általános iskolát végezte el, és 26 ezernek még ez sincsen meg. Nekik a munkaerőpiacon esélyük sincsen elhelyezkedni, és a közfoglalkoztatásban sem egyszerű a helyzetük, ezért döntöttek az oktatási lehetőség biztosítása mellett. Szavai szerint a kormány 2010-ben világossá tette, hogy a segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat szeretne építeni.

A kormányváltás környékén az ötszázezer regisztrált munkanélküli közül nagyjából százezren kaptak közfoglalkoztatáson keresztül munkalehetőséget, és kétszáz-kétszázötvenezer ember különböző segélyeken élt, ez az arány az elmúlt években megfordult - mutatott rá. A fő célnak nevezte, hogy ne segélyt, hanem munkalehetőséget biztosítsanak az embereknek. Jelezte: a nagy létszám miatt problémák napi szinten jelentkeznek, mivel 40-60 ezer olyan ember került be a képzési programba, aki az elmúlt években egyetlen napot sem dolgozott, és nem vett részt képzésben. Az ő készségeiknek fejlesztése nem egyszerű a velük foglalkozó pedagógusoknak sem. Czomba Sándor szerint a téli átmeneti közfoglalkoztatási program sok embernek segít a legínségesebb időszakban jövedelemhez jutni, tudását felfrissíteni, illetve az állam által elismert bizonyítványt szerezni, amellyel később a munkaerőpiacon érvényesülhet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben