Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros felszámolja a drogszemetet

Cél: csökkenjen a fertőzésveszély

2013. december 06. péntek

A Kék Pont nem teljesítette a vállalt feladatát – hangsúlyozta Kocsis Máté a pénteken tartott sajtóbeszélgetés elején. A polgármester elmondta: az alapítvány vállalta, hogy munkatársai összeszedik a drogszemetet Józsefváros köztereiről, a játszóterekről és a lépcsőházakból. Ezt nem tették meg. Példaként említette, van olyan kerületi óvoda, ahol a dolgozók reggelente átvizsgálják az udvart, és adott esetben akár tíz fecskendőt is találnak. A használt tűket ma is a kerület gyűjti össze, ezért mondta fel az együttműködési megállapodást az önkormányzat.

Józsefváros vezetése nem tett le arról, hogy a droghasználók helyzetét rendezze, mindössze a lakosság érdekeit érvényesíti, és új partnerekkel folytatja a munkát. Három éve azért kötöttünk megállapodást a Kék Pont Alapítvánnyal, hogy a kerületben élő droghasználók helyzetét javítsa. Az elmúlt három évben azt tapasztalta az önkormányzat, hogy a megállapodásban foglaltak nem kerültek végrehajtásra, a feladatait a Kék Pont nem végezte el – jelentette ki Kocsis Máté. A megállapodás része volt az is, hogy az alapítvány is közreműködik a drogszemét összegyűjtésében, és az ellátó rendszerét úgy működteti, hogy ne legyenek tele eldobált tűkkel a homokozók, a parkok, illetve a lépcsőházak. Mivel a Kék Pont a megállapodásban vállaltakat nem végezte el, Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy ezt az együttműködést megszakítja, és olyan partnereket keres, akik megbízhatóak, és komoly szakmai tapasztalatuk van a probléma megoldásában.

A témával kapcsolatban több valótlanság is megjelent a sajtóban, például az a hír, hogy az önkormányzat kizárta a Kék Pontot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból. Az önkormányzatnak az az érdeke – amit mindig érvényesíteni fog –, hogy csökkenjen a drogszemét a kerületben, és ne legyen fertőzésveszély köztereinken, játszótereinken, óvodáink környékén. Az együttműködés felbontásának oka az is, hogy az önkormányzat a Kék Pont beszámolójából megismert pár döbbenetes adatot. Az elmúlt időszakban százhétezer tűt osztottak ki, és alig negyvenezret szedtek össze, ami azt jelenti, hogy 70.000 tű hever az utcákon – ez igazi járványveszélyt jelent. Tehát ebből is látszik, hogy akkor van nagyobb esélye egy járvány kitörésének, ha nem teszünk semmit. A legfőbb gondok között a polgármester megemlítette, hogy bár az alapítvány már három éve kap támogatást HIV-szűrésre, de a gyorstesztet csak két-három hete kezdte el alkalmazni.

Az önkormányzat ebben az ügyben szeretne megnyugtató megoldást találni, ezért keresett meg más szakmai szervezeteket, valamint megállapodást kötöttek a kormánnyal, melynek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma több 10 millió forintos összeggel fogja támogatni a drogszemét begyűjtését. Kocsis Máté szeretné, ha más kerületek és települések is részt vennének a probléma megoldásában, mert most a főváros és az agglomeráció drogosai is Józsefvárosba jönnek. A VIII. kerület természetesen törődik az itt élő, drogproblémával küzdő emberekkel, de az lenne az ideális, ha a többi kerület is foglalkozna a saját kábítószerfüggőivel. A Kék Pont Alapítvány azt állítja, hogy az őáltaluk ismert és „ellátott” drogosok többsége józsefvárosi, a kérdés csak az, hogy ezt honnan tudják, amikor anonim az általuk működtetett rendszer. Egy jól szervezett tűcsereprogramot támogatna az önkormányzat, de csak akkor, ha az együtt jár egy rehabilitációs programmal – mondta végül a polgármester.

Az önkormányzat felelőssége abban van, hogy minden lehetséges eszközzel a kerületben élő 80.000 ember életét, egészségét és érdekeit védjük– kezdte hozzászólását Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő. A napokban érkezett egy levél az önkormányzatnak, amit nyolcvanan írtak alá, hogy az életük, és gyermekeik egészsége óriási kockázatnak van kitéve, az eldobált, fertőzött fecskendőknek köszönhetően. De a legmegdöbbentőbb dolog az, hogy az utcakapcsolattal rendelkező óvodák kertjébe is bedobálják a drogosok a használt tűket, amelyeket minden reggel az óvónők szednek össze, nehogy a gyerekek találják meg őket. A képviselő asszony elmondta, hogy számos tűszúrásos balesetről érkezett bejelentés, ami gyerekeket érintett, de közterület-felügyelők is szenvedtek már balesetet, nem is beszélve a kerület lakóiról.

A Kék Pont azt is vállalta, hogy a rehabilitáció felé tereli a hozzáfordulókat, de a saját adataik szerint is elenyésző azon drogfüggők száma, akik elindultak a gyógyulás, leszokás útján. A tűosztás (mert a kiadott és visszavett tűk aránya semmiképpen sem nevezhető cserének) pedig a drogozás fenntartásában támogatja a kábítószerezőket, és végül a halálba segítik a drogcsapdába keveredett embereket. Ezzel kapcsolatban Ferencz Orsolya kiemelte, hogy hamisak azok a sajtóban megjelent vádak, hogy Józsefváros beszünteti a tűcsere-programot. „Nem tudjuk beszüntetni, mivel ezt a feladatot nem az önkormányzat végezte. A mi felelősségünk, hogy minimálisra csökkentsük annak a lehetőségét, hogy a nem droghasználó kerületi polgárok bármilyen betegséggel megfertőződjenek.”

Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője a tűszúrásos balesetek gyakoriságáról beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy egyebek mellett HIV- és hepatitisz-fertőzés veszélye fenyegeti az érintetteket. A HIV és a C típusú hepatitisz ellen nincs védőoltás, a fertőzést követően 24 órán belül gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, különben mindkét betegség gyógyíthatatlan. Elmondta, hogy az állam évente 2,4 milliárd forintot fordít HIV-fertőzöttek, s 7,4 milliárd forintot hepatitises betegek kezelésére.

 Gávay Zoltán, a kerületi drogprobléma megoldásába bekapcsolódó Fiatalokat Egészséget Családot Segítő Közhasznú Egyesület (azaz FECSKE) képviseletében arról beszélt, hogy a továbbiakban közvetlen megkereséssel, iskolai előadásokkal, játszótéri programokkal érik el a fiatalokat és segítik Józsefvárosban a drogprevenciót. Bekapcsolódnak a drogszemét gyűjtésébe is, amely hatékonyságának növelése érdekében egy lakossági bejelentő vonalat is szeretnének működtetni, hogy azonnal tudjanak intézkedni és eltávolítani a használt fecskendőket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben