Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros is aláírta a Nemzeti Kerékpáros Chartát

A koncepció 150 milliárd forintot takaríthat meg az országnak

2014. január 07. kedd

Józsefváros is csatlakozik a Nemzeti Kerékpáros Chartához. Az erről szóló határozati javaslatot, amelyet Jakabfy Tamás LMP-s képviselő nyújtott be, december 18-án fogadta el a képviselő-testület. A döntéssel az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a Chartában foglalt célokkal egyetért, jövőbeli fejlesztéseit ezt figyelembe véve tervezi meg.

A Nemzeti Kerékpáros Chartát az ország hat legnagyobb kerékpáros szervezete és az európai szakszövetség közösen készítette el, a dokumentumot ünnepélyes keretek között tavaly novemberben írta alá a 7 szervezet vezetője a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

A Nemzeti Kerékpáros Charta aláírói kijelentik, hogy közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a kerékpározás, mint Magyarország egyik legkedveltebb közlekedési, turisztikai, rekreációs, - és sporttevékenysége 2014 – 2020 között töretlenül továbbfejlődjön és a fenntartható gazdaságfejlesztés egyik kiemelt pillére legyen.

Magyarországon jelenleg az utazások csaknem ötödét kerékpárral bonyolítják le. Közös összefogással 2020-ra ez az érték tovább növelhető 22-25 %-ra. Amennyiben ezt a célt a kerékpáros turizmusban, a kerékpársportban, a hazai kerékpáriparban és kereskedelemben rejlő lehetőségek kihasználásával, a biciklis balesetek számának csökkenésével érjük el, akkor 150 milliárd Ft megtakarításra, gazdasági nyereségre számíthat Magyarország a következő 7 éves időszakban - részletezi a Kerékpáros Charta.

Józsefváros Önkormányzatának képviselő-testülete már a Charta aláírása előtt is számtalan alkalommal bizonyította elkötelezettségét a kerékpáros közlekedés támogatása iránt. Legutóbb kerékpártárolókat telepített, és a Fővárosi Önkormányzat BuBi projektjéhez adta tulajdonosi hozzájárulását. Jakabfy Tamás LMP-s képviselő úgy tudja, a Chartát eddig - Józsefvároson kívül - 19 önkormányzat, köztük két budapesti kerület írta alá.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben