Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ingyenes készpénzfelvétel

Ne felejtsenek el nyilatkozni január 20-ig!

2014. január 13. hétfő

A tavaly elfogadott törvény értelmében 2014. február elsejétől ingyenesen vehetünk fel pénzt a bankszámlánkról, havi két alkalommal és maximum 150 ezer forint erejéig. A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel a pénzügyi rezsicsökkentés része, amely a lakosság banki költségeit csökkenti. Egy munkavállaló ezzel évente akár 20 ezer forintot is megtakaríthat, egy 2 keresős család, akár 40 ezer forintot is, ha mielőbb megteszik a nyilatkozatot. Az állam ezzel elsősorban a kiskeresetűeknek és nyugdíjasoknak kedvez azzal, hogy több pénz marad a pénztárcájukban.

Tavaly jelentette be a kormány, hogy lehetővé fogja tenni az ingyenes készpénzfelvételt a személyes bankszámláról. A törvény elfogadását azzal indokolták, hogy az elmúlt években a bankok az illendő mértékhez képest is túlságosan megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket – így egy ezer forintos készpénzfelvételnél is egyes bankok több száz forintot vontak le számlánkról. Az intézkedés nyomán tehát február 1-től ingyenes lesz a készpénzfelvétel bank-automatán keresztül: havonta két alkalommal vehetünk fel készpénzt banki költség nélkül, maximum 150 ezer forint értékben. Az ingyenes készpénzfelvétel a kormánypárt álláspontja szerint alapvető fogyasztói jog, amelyet a bankok kötelesek biztosítani. Az ingyenes készpénzfelvételt egy bankszámlára vonatkozóan lehet érvényesíteni. Az erről szóló nyilatkozatot annál a banknál kell megtenni, ahol az a számla van, amelyre ezt a fogyasztói jogot érvényesíteni szeretné az ügyfél. Aki nyilatkozik, annak bármelyik bank-automatából ingyenes lesz a készpénzfelvétel.

A regisztráció menete

Akik élni kívánnak a lehetőséggel, már december 1-től regisztrálhatnak a pénzintézeteknél, a szolgáltatás február 1-től vehető igénybe, de erről január 20-ig nyilatkoznunk kell a számlavezető bankunknál személyesen, vagy az interneten (netbank, e-bank). Ám azoknak sem kell erről a könnyítésről lemondaniuk, akik kicsúsznak a határidőből, hiszen bármikor regisztrálhatunk, csak akkor későbbi időponttól vehetjük igénybe a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. A nyilatkozat egy egységes űrlap, amelyet kétféle módon lehet a bankba: személyesen vagy interneten/netbankáron keresztül. Az ügyfelek többsége interneten keresztül intézi, ezt jóval leegyszerűsíti mindenki dolgát, nem kell sorban állásra számtani a bankfiókokban sem. Azoknak is nyilatkozniuk kell, akiknek csak egy bankszámlájuk van, vagy egyáltalán nem használnak bankkártyát. Ha valaki több banknál is vezet számlát, annak el kell döntenie, hogy melyik számla esetében szeretné érvényesíttetni ezt a jogot.

Jogosultak köre

Az kérheti az ingyenes készpénzfelvételt, aki betöltötte 16. életévét, magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. Az űrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy ha jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a bank jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenőleg egy összegben kifizettetni.

Szankciók a bankoknak

A regisztrációt követően a bankoknak módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket is február 1-jéig. Felmerülhet a jogos aggodalom, hogy a bankok, az így elmaradó bevételüket más módon próbálják behajtani a számlatulajdonosokon. A törvény kitér erre is, hiszen tilt minden ilyen „trükköt” és súlyos következményekkel fenyeget, ha a pénzintézetek, például, a számlavezetési díj emelésével próbálják mégis megszerezni a pénzünket. A kormány feltett szándéka, hogy megállítsa azt a folyamatot, hogy a bankok aránytalanul magas összegeket emeljenek ki a magyar munkavállalók és családok zsebéből, amikor fel akarják venni fizetésüket, nyugdíjukat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben