Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az arculattervező

Kiállítás Sára Ernő grafikáiból a Józsefvárosi Galériában

2014. január 14. kedd

„Vannak köz- és vannak ünnepnapok” címmel nyílt kiállítás Sára Ernő tervező-grafikus műveiből a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpontban. Kiállított alkotásai között rálelhettünk többek között a kerületünk számára tervezett zászlóra, címerre, illetve logóra, és különleges hangulatot kölcsönzött az eseménynek, hogy a tárlatnak otthont adó galéria logóját szintén ő tervezte.

A megnyitón Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont vezetője felhívta figyelmünket az alkotó és az újjáépülő Józsefváros arculatának kapcsolatára, majd Zsári Tamás szaxofonművész repítette a jelenlévőket a zene szárnyán a köznapokból az ünnepnapok, a művészetek világába.

A kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti író örömmel állapította meg, hogy a kortárs képzőművészet egyik legszebb hazai kiállítóterme a józsefvárosi. A tárlat kapcsán arra emlékeztetett, hogy a többi művészeti ághoz hasonlóan a tervezőgrafika is nehéz időszakot él át.

A számítógépes kivitelezés miatt a tervezés művészet helyett egyre inkább szakmává válik. Ám a tradíciót és a legújabb technikákat előszeretettel ötvöző grafikus, Sára Ernő munkássága kiválóan példázza, hogy a hagyományos értékek őrzése és a haladás igenis összeegyeztethető, és a kettő szintéziséből igazán egyedi műalkotások hozhatók létre.

Életművében jól megférnek egymás mellett a reklámplakátok, a turisztikai katalógustervek, az elegáns arculattervek, cég-, intézmény-, illetve településlogók, valamint a háromdimenziós művek. Logói letisztultak, egyszerű vonalvezetésűek, mégis művésziek, plakátjai és katalógustervei pedig élénk, harsány színekben pompáznak. Emelkedett díszítettség, gazdag ornamentika és kifinomult elegancia jellemzi alkotásait. Ez a művészi stílus, valamint a nemzeti értékek és identitás megőrzése vált személyes névjegyévé.

A tárlat ingyenesen megtekinthető február elsejéig, hétköznaponként 9-18, szombatonként pedig 10-15 óra között a József körút 70-ben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben