Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kevesebb az ellenőrizetlen kémény

44 százalékkal csökkentett a fővárosi kéményseprési díj

2014. január 15. szerda

A rezsicsökkentésnek és a jogszabály-változásoknak köszönhetően tavaly kevesebb, mit felére csökkent az ellenőrizetlen kémények száma. Aki egyáltalán nem hajlandó beengedni a kéményseprőket, akár 30 000 forintos bírságra is számíthat. Budapesten januártól díjmentesen kérhető elektronikus értesítés a kéményseprés időpontjára.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. adatai szerint tavaly 22 százalékról 9 százalék alá csökkent azoknak a kéményeknek a száma, amelyeket a kéményseprők nem tudtak átvizsgálni. A kedvező változás annak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés miatt alacsonyabbak lettek az árak, a fővárosban például jelentősen, 44 százalékkal csökkent a kéményseprés díja tavaly július 1-től. Közrejátszott az is, hogy a szolgáltatók módosítottak a munkaszervezésen, és az értesítési rendszeren. A javuló tendencia ellenére tavaly még így is 53 000 fővárosi lakásba nem tudtak bejutni a kéményseprők. A jogszabályok szerint, aki már kétszer nem engedte be a kéményseprőket, meg kell rendelnie a közszolgáltatást, ebben az esetben- például gázkémény esetén – az 1270 forintos átvizsgálási díj mellé ugyanennyi pótdíjat kell fizetni. Ha valaki egyáltalán nem hajlandó kéményének átvizsgáltatására, akár 30 000 forintos bírságra is számíthat.

A fővárosban várhatóan tovább csökkenti az ellenőrizetlen kémények számát, hogy januártól díjmentesen kérhet az ingatlan tulajdonosa SMS, vagy e-mail értesítést a kéményseprés időpontjáról, így könnyebbé válik a szolgáltató által megadott időpontokhoz való alkalmazkodás. A kéményseprők és a katasztrófavédők minden évben felhívják a figyelmet: a mérgezés kockázatának minimalizálásához, a biztonságos üzemeltetéshez elengedhetetlen a kémények évenkénti felülvizsgálata.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben