Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tiszta Józsefvárost!

Legyen vége a tűosztogatásnak – tüntetés a Kék Pont tevékenysége ellen

2014. január 18. szombat

Az Orczy Egyesület tüntetésre hívta azokat a józsefvárosi polgárokat, akiknek elegük van az eldobált drogos fecskendőkből, az utcán fetrengő kábult emberekből és abból, hogy a lépcsőházakban lövik be maguknak a kábítószert a szenvedélybetegek. ½ 12-re a tüntetők megtöltötték a Magdolna utca és a Lujza utca sarkán lévő kereszteződést, a Kék Pont Alapítvány irodája előtt.

Köztudott, hogy az alapítvány a kerületi tűcsere koordinátora, a probléma az, hogy a kiosztott tűk elenyésző százalékát tudják csak visszavenni, a többi – sokszor hepatitisz C vírussal fertőzött – az utcáinkon, tereinken, óvodáink udvarán, a játszótereken hever szerteszét. A tüntetésre érkezőket egy molinó fogadta a Kék Pont irodájának ablakára kifeszítve, melyen az állt, hogy a hozzájuk forduló drogosok 87,2 %-a józsefvárosi – ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy ezt honnan tudják, ha a tűcsere program „elméletileg” anonim. Gondos Judit, az Orczy Egyesület vezetője beszédét azzal kezdte, hogy vissza akarjuk kapni a köztereinket, hiszen azok a közösségünké, a miénk, józsefvárosiaké, és nem egy deviáns, a szabályokat állandóan megszegő, az együttélés alapvető normáit sem betartó kisebbségé. Felszólították a Kék Pont helyszínen megjelent képviselőit, hogy hagyják abba a tűosztogatást és vonuljanak ki a kerületből.

A drogosok 70%-a hepatitisz C fertőzött, az általuk használt és eldobált tűk miatt 80 ezer józsefvárosi polgár él egy súlyos járvány fenyegetésének árnyékában. Elegünk van abból, hogy évente 70.000, sok esetben fertőzött tű landol a köztereinken, játszótereinken, kutyafuttatóinkban, és ami még felháborítóbb, hogy óvodáink, iskoláink udvarán – fejtette ki a civil szervezet vezetője. Gondos Judit számon kérte a Kék Ponton, hogy azt ígérték, hogy a drogosoknak segítenek leszokni a kábítószer használatról, és a többség érdekeire is tekintettel lesznek, valamint hogy figyelni fognak a köztisztaságra. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy semmifajta megelőzési, vagy rehabilitációs tevékenységet nem folytatnak, csak a tűket osztogatják, ezzel kerületünkbe csábítva a város összes drogosát, és a kábítószereseket követik a drogkereskedők is – ezáltal pedig egyenes arányban nő a bűnözés. Az Orczy Egyesület vezetője szerint nem az a felelős magatartás a drogosokkal kapcsolatban, ha támogatjuk őket, hogy mérgezzék magukat, aminek a vége nem lehet más, csak a halál. A kábítószer-élvezők felelőtlen tettei miatt több tízezer ember van kitéve annak, hogy bármikor beleléphet, vagy belenyúlhat egy fertőzött, használt tűbe. A hepatitisz C gyógykezelése hosszadalmas, sok mellékhatással jár, gyermekeket pedig (egy bizonyos életkor alatt) még nehezebb kezelni. 

Barna Erika, a Kék Pont Alapítvány kommunikációs igazgatója is megjelent a helyszínen és elismerte, hogy a drogszemét és a drogosok viselkedése tényleg nagy gondokat okoz a kerületben, de ő más megoldást tartana célravezetőnek. A rendezvényen osztogatott szórólapjuk szerint a tűcsere csak az egyike a drogosoknak nyújtott szolgáltatásaik közül.

 

A Kék Pont miért nem csak annyi tűt ad, amennyit a drogos visszahoz? – tette fel a kérdést Gondos Judit. Kinek az érdekét szolgálja a tűosztogatás? A kábítószer-élvezőkét nem, hiszen ez nem segít a leszokásban, az itt lakók érdekét sem, hiszen lépten-nyomon drogszemétbe botlanak, igazából csak azoknak jó ez, akik a fecskendőkbe adják a drogot. Beszéde végén az Orczy Egyesület vezetője felszólította a Kék Pontot, hogy fejezzék be óriási károkat okozó tevékenységüket, menjenek el a kerületből, „hagyják békén Józsefvárost”. 

A tüntetés végén a felháborodott helyi lakók személyesen átélt negatív tapasztalataikat is megosztották a Kék Pont jelenlévő munkatársaival. 

Videó

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben