Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros egyetemváros

Minden tizedik egyetemista kerületünkben tanul

2014. január 21. kedd

Egyre több az egyetemista és a főiskolai hallgató Józsefvárosban. Az Oktatási Hivatal szerint közel 35 ezer diák tanul a kerületben működő felsőoktatási intézményekben. Országosan minden tizedik, fővárosi viszonylatban pedig csaknem minden negyedik diák józsefvárosi intézményben szeretne diplomát szerezni. A kerület vezetése a városfejlesztések mellett fesztiválokkal és a vállalkozási kedv ösztönzésével próbálja hosszabb távon is maradásra bírni az ifjúságot.

 

A legnépszerűbb egyetemek és karok

Az egyetemek közötti népszerűségi versenyt az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti 7158 hallgatóval.  A Felsőoktatási Információs Rendszer adatai alapján a második a SOTE Általános Orvostudományi Kara 4249 hallgatóval. De legalább ennyire kedvelt a SOTE Egészségtudományi és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara. Az egyetemváros nemsokára tovább bővül: idén adják át a Ludovika felújított épületét, amely a most 2 éves Nemzeti Közszolgálati Egyetem központjának ad otthont.

Egyetemváros

Az itt tanuló 35 ezer hallgató ellenére sokakban még a ’80-as években kialakult sztereotípia él a kerületről. A Józsefváros újság ezért arra volt kíváncsi, hogy azok az egyetemisták, akik nap mint nap megfordulnak Józsefvárosban, mit gondolnak erről. Egy jogászhallgató, Loós Márton például azt mondta, harmadik éve jár a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, csak jó tapasztalatai vannak, és soha nem érte atrocitás. „Nem szeretem a sztereotípiákat, de tényleg nem is szembesültem itt ilyennel soha”– tette hozzá. Az egyetem egy másik hallgatója, Paróczai Réka szerint mindenhol fiatalokba botlik az ember. „Én nagyon szeretem a Mikszáth Kálmán tér környékét, ott rengeteg az étterem és a kávézó, karácsonykor pedig hangulatos volt a vásár a Nemzeti Múzeum kertjében, szerencsénk van, hogy itt van az egyetem” – mondta. Ihracska Hajnalka az oktatás magas színvonala és a jó közlekedés miatt költözött Salgótarjánból a Rákóczi útra.

Lemosni a kerületről ezt a bélyeget mindennapi küzdelmet jelent számunkra – mondja a Palotanegyed és környékének önkormányzati képviselője. Szilágyi Demeter szerint nem kérdés, hogy Józsefvárosnak újjáépült egyetemvárosnak kell lennie, hiszen a történelmi Belső-Józsefváros a múlt század fordulóján Budapest pezsgő kulturális és szellemi központja volt. Az önkormányzat vezetése ezért kulturális programokkal, fesztiválokkal, vállalkozást ösztönző ingyenes szolgáltatásokkal és lakáspályázatokkal segíti a fiatalok mindennapjait.

 

Fesztiválok a szünidőben, munka a diploma után

Két éve álmodtuk meg a Palotanegyed fesztivált, amely nem csak a kisgyerekes családoknak, de az egyetemistáknak is remek szórakozási lehetőséget ad, csakúgy, mint a Józsefvárosi Zeneváros Zenenyár – mondja Szilágyi Demeter. A képviselő hozzátette: ennek a programsorozatnak köszönhetően a nyár szinte minden egyes napjára jutott egy kiállítás-megnyitó vagy éppen egy roma zenekar fellépése valamelyik közterünkön. A kulturális élet felpezsdítése mellett az önkormányzat kiemelten kezeli a pályakezdők vállalkozási kedvének ösztönzését is.  Az Európa Belvárosa Program keretében hoztuk létre a Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, vagyis a H13-mat, amely nemcsak az önálló vállalkozás elindításában segíti a fiatalokat, de közösségi térként is funkcionál – jelezte a képviselő.

Albérlet árak

Egy, a kerületben működő ingatlaniroda vezetője, Borsos Balázs szerint az egyetemek közelsége és a jó közlekedés miatt egyre többen vásárolnak ingatlant a kerületben. A palotnegyedbeli, a József körút menti, a metró és a villamos közeli lakásokat keresik a leginkább, de sokan költöznek albérletbe az iskola idejére – hangsúlyozta az iroda vezetője. Egy körúti, egyszobás garzont 50 ezer forinttól, egy újszerűt 55-60 ezer forinttól lehet bérbe venni. A másfél szobás lakások 60 ezernél indulnak, de a Corvin negyed újépítésű lakásaiért elkérhetnek akár havi 100 ezer forintot is. Borsos Balázs kiemelte, az V. és a VI. kerületben ezek az árak jóval magasabbak.

Február 15-ig tehát már csak néhány hét van, addigra minden pályaválasztás előtt álló diáknak el kell döntenie, hogy merre tovább. 35 ezer diák nem tévedhet, reméljük, az új tanévben tovább nő az egyetemvárosba járó hallgatók száma.

Videó

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben