Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Holokauszt-emléknap

Józsefvárosban a Népszínház utcai emléktáblánál emlékeztek az áldozatokra

2014. január 27. hétfő

Január 27-én arra emlékezünk, hogy 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a leghírhedtebb és legnagyobb náci haláltábor. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 2014 a Holokauszt Emlékéve Magyarországon. Józsefvárosban a Népszínház utcai emléktáblánál emlékeztek az áldozatokra.

Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

A 70. évforduló alkalmából 2014 a Holokauszt Emlékéve Magyarországon – ezt Lázár János jelentette be tavaly októberben. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta, felelősség és lehetőség, hogy Európa és a világ figyelme az UNESCO-n keresztül 2014-ben a magyarországi holokauszt megemlékezésekre fókuszál.

Áder János köztársasági elnök nyilatkozatot adott ki az emléknapja alkalmából. a magyarországi rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy január 27-én este 7 órakor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából 70 másodperces néma gyásszal közösen emlékezzünk meg ártatlanul elpusztított honfitársainkról.

Józsefvárosban megkoszorúzták a hősök és mártírok emléktábláját a Népszínház u. 46. számú ház falán. A kegyelet virágait a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Zentai Oszkár, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke helyezte el. Az eseményen részt vett Kertészné Bródy Sarolta, a Holokauszt-emlékhely önkormányzati kapcsolattartója, Streit Sándor, a Józsefvárosi Zsidó Hitközség elnöke és Bánki Péter, holokauszt túlélő. A tábla azoknak a zsidó polgároknak, munkaszolgálatosoknak és katonáknak állít emléket, akik 1944. október 15-17. között fegyvert fogtak a német megszállók és nyilaskeresztes társaik ellen. A Népszínház utcát ez idő tájt kis Varsónak nevezték, utalva az 1943-as varsói gettófelkelésre. A felkelést kegyetlen megtorlás követte. A márványtábla a retorzió áldozatainak állít örök emléket.

A holokauszt emlékévhez kapcsolódóan kerületünkben, az egykori Józsefvárosi pályaudvaron valósul meg a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ. Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta: fontos intézményt építenek, évtizedekre, remélik, százados távlatokkal - az átgondoltság és a minőség a legerősebb szempontok. Az ötmilliárd forintból megvalósuló központ - a tervek szerint - áprilisban nyitja meg kapuit. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben