Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tilos a villódzó fényreklám Józsefvárosban

Már hatályos a kerületi reklámrendelet

2014. január 28. kedd

A városkép javítása és megőrzése érdekében reklámrendeletet alkotott Józsefváros képviselő-testülete. A szabályozás január 1-je óta hatályos. A táblák és cégérek elhelyezésénél a méretkorlátozásokon túl figyelni kell például arra is, hogy a reklám ne takarja el az épület meghatározó építészeti elemeit sem. A kép illusztráció.

2013. január 1-je óta a fővárosi szabályozás mellett, a kerületi önkormányzatok is önálló rendeletben szabályozhatják a reklámok és reklámberendezések elhelyezésének módját. A vállalkozásokat hirdető reklám- és cégtáblák több esetben nem megfelelő méretben és kivitelben kerülnek elhelyezésre, ezért Józsefváros képviselő-testülete rendeletben szabályozza a közterületen vagy épületen történő reklámozást.

Így 2014. január 1-től például nem lehet elhelyezni kandeláber reklámot és villódzó fényreklámokat sem. A táblák és cégérek elhelyezésénél a méretkorlátozásokon túl figyelni kell arra is, hogy a reklám ne takarja el az épület meghatározó építészeti elemeit.

A reklámelhelyezés, illetve a már meglévő átalakítása is településképi bejelentési eljáráshoz kötött. Bejelentést a Főépítészi Irodán lehet tenni, melyről a főépítész véleményére alapozottan a polgármester hoz döntést. Az engedély nélkül, vagy szabálytalanul elhelyezett reklámok esetén a reklámozó pénzbírság fizetésére és a reklám eltávolítására kötelezhető. A rendelet célja, hogy Józsefváros közigazgatási területét rendezett városkép jellemezze. 

A reklámrendeletről bővebben itt olvashat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben