Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kocsis Máté leállíttatta az újabb fizetős parkolók kialakítását

Egyelőre nem bővülnek a díjfizető övezetek

2014. február 28. péntek

Kocsis Máté polgármester javaslatára felfüggesztette Józsefváros képviselő-testülete a parkolási díjfizető övezetek bővítését. A kerület első embere szerint az illetékes parkolási társaság nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot, nem készült fel a tömegesen jelentkező igények kezelésére és mozgáskorlátozott parkolóhelyeket sem alakított ki. Kocsis Máté hozzátette, a bővítésről nem tett le az önkormányzat, mert az a józsefvárosi autósok érdekeit képviseli. A kerület első embere hangsúlyozta, április 15-én csak akkor vezetik be az új díjfizető zónákat, ha annak előkészítése megfelelő mértékű.

 

Tájékoztató füzetek terjesztését, lakossági fórumok szervezését, a megnövekedett ügyintézéshez szükséges létszám bővítését, meghosszabbított, akár hétvégi nyitva tartást és mozgáskorlátozott helyek kialakítását hiányolta Kocsis Máté az új díjfizetők zónák bevezetésnél. A polgármester ezért rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, és a fizetős rendszer elhalasztását javasolta a testületnek.

A Csarnok, a Magdolna, a Losonci és az Orczy negyed egyes területein március elsejétől kellett volna fizetni a parkolásért, de a képviselő-testület elfogadta a polgármester javaslatát és felfüggesztette a bővítés bevezetését. Így március 1-jétől még továbbra is ingyen parkolhatnak az autósok a Népszínház u. - Nagyfuvaros u. – Mátyás tér – Koszorú u. – Magdolna u. – Szűz u. – Baross u. – Futó u. – Üllői út – Korányi S. u. – Illés u. – Kálvária tér – Kálvária u. – Csobánc u. – Szeszgyár u. – Visi Imre u. - Orczy út – Baross u. – Karácsony S. u. – Népszínház utca által határolt területen.

Kocsis Máté kiemelte, az új díjfizető zónák bevezetéséről nem tett le az önkormányzat, mert az a józsefvárosi autósok érdekeit képviseli. A polgármester hangsúlyozta, április 15-én csak akkor fogadhatja el a testület a fizetőövezetek kiterjesztéséről szóló rendeletet, ha annak szakmai és társadalmi előkészítése megfelelő mértékű. Vagyis, ha az alábbi feltételek maradéktalanul megvalósulnak:

• tájékoztató füzetek terjesztése • legalább 2-3 lakossági fórum szervezése • meghosszabbított, akár hétvégi ügyfélfogadás • ügyintézők létszámának növelése • mozgáskorlátozott parkolóhelyek kialakítása

Kocsis Máté javasolta a lakossági várakozási hozzájárulás iránti kérelmek éves, 3000 forintos díjának eltörlését is. Az önkormányzatnak novemberre kell elkészítenie a határozati javaslatot. Amennyiben a testület elfogadja, 2015. január 1-jén léphet hatályba. A már kiváltott lakossági várakozási hozzájárulások 2015. január 31-ig érvényesek. 

A díjfizető övezetek bővítését azért kezdeményezték, mert a főváros külső kerületeiből és az agglomerációból érkezők P+R parkolóként használják a Józsefváros közterületeit, kiszorítva ezzel helyi lakosok autóit a parkolóhelyekről.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben