Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beindult a plakátkampány

2014. március 03. hétfő

A józsefvárosi választási jelölőszervetek között pár hete megegyezés született, hogy csak a kijelölt helyeken lehet választási plakátokat elhelyezni, hogy a közterületeink ne rongálódjanak, illetve ne keletkezzen fölösleges szemét. Kocsis Máté polgármester a képviselő testületi ülésen elmondta, az MSZP megszegte ezt a szóbeli megállapodást azzal, hogy pártlogókat festettek a járdákra, illetve a plakátjaikat a házakra, jelzőoszlopokra és a kaputelefonokra ragasztották.

A polgármester szóvá tette, hogy az Összefogás pártjai több pontban is megszegték a megállapodást, mivel a kihelyezett 3 oldalú transzparenseken nem szabályszerűen (1 oldal 1 plakát) helyezték el választási hirdetéseiket, valamint összefestették a járdákat a logóikkal.

Kocsis Máté szerint az Összefogás baloldali jelöltje nem tartja be a megállapodást, míg az összes többi jelölő szervezet tiszteletben tartja azt. Komássy Ákos helyi MSZP-s képviselő erre úgy reagált, hogy elhatárolódott a „vadplakátolástól”, miszerint a rongálók nem az ő aktivistáik voltak. Azt, hogy pontosan ki vagy kik követték el a jogsértést, több szemtanú és a térfigyelő kamerák felvételei alapján már vizsgálják.

Ferencz Orsolya képviselő asszony a vitában felvetette, hogy a józsefvárosi önkormányzat fenntartásában működő Józsefvárosi Galériában seniortáncórán egy MSZP-közeli nyugdíjas szervezet kérdőívén személyes adatokat gyűjtöttek a résztvevőktől. Az esetről az önkormányzat állásfoglalást kért dr. Péterfalvy Attilától a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől, aki állásfoglalásában adatvédelmi szempontból valóban aggályosnak nevezte az adatgyűjtést, amely rákérdezett az aláíró életkorára, lakhelyére, nemére, anyagi helyzetére, családi állapotára, amelyek alapján könnyen beazonosíthatóak a kérdőívre válaszolók. A seniortáncoktató, mivel ismerte a táncórán részt vevőket, ezt nem tehette volna meg.

A testületi ülésen minden képviselő kézhez kapta azt a nyilatkozatot, melyben rögzítették, hogy az aláírók csak és kizárólag a kijelölt helyeken, az önkormányzat által kihelyezett plakáthordozó felületeken helyezik el választási hirdetéseiket. Más párt, vagy jelölő szervezet plakátjait nem rongálják meg, és nem ragasztják felül. Elfogadták, hogy az önkormányzat a jelöltek részére ingyenesen, sorsolás útján biztosít plakáthordozó felületet, illetve a Józsefváros újságban márciustól, egyenlő arányban elosztva, összesen 2 oldal ingyenes hirdetési felületet vehetnek igénybe a pártok és jelöltjeik. A képviselő-testület elfogadta a nyilatkozatot, az MSZP-s képviselők azonban nem szavazták meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben