Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Segély helyett munka – Józsefvárosban is

Jelentősen csökkent a munkanélküliek száma

2014. március 20. csütörtök

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kiválóan működik a segély helyett munka elve - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a VIII. kerületi Mátyás téren tartott sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor azzal kezdte, hogy a kormány számára fontos, hogy lehetőség szerint értelmes munkát tudjon biztosítani mindenkinek. Az előző kormányok olyan segélyezési rendszert dolgoztak ki, hogy gyakorlatilag nem érte meg munkát vállalni, mert a különböző juttatásokból több jövedelemhez lehetett jutni, mint minimál bérért dolgozni. Ezen változtatott a kormány a közfoglalkoztatási program beindításával. A fő szempont, hogy minden lehetőség adott legyen azok számára, akik tudnak, akarnak és képesek dolgozni.

Tavaly több mint 300 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban, és csak 752 embernek kellett megszüntetni a segélyét azért, mert nem vállalta el a felkínált munkát. A közfoglalkoztatás mindaddig folytatódik, amíg a versenyszféra nem képes az emberek túlnyomó többségének munkát adni - tette hozzá Czomba Sándor. A kormány ugyanakkor azt akarja elérni, hogy a következő időszakban megfelelő képzettség és tapasztalat után minél több közfoglalkoztatott vállalhasson munkát a nyílt munkaerőpiacon. A kabinet célja, hogy a foglalkoztatottak száma tartósan négymillió fölött, a munkanélküliek aránya pedig négy százalék alatt legyen - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Józsefvárosban hosszú évtizedek óta komoly problémát jelent a munkanélküliség. Így nagy segítség volt e téren a közfoglalkoztatási program elindítása. Jelenleg 848 munkahely betöltetlen a kerületben, jellemzően kerti munkás, takarító, segédmunkás munkakörök. Mindezek mellett 2013-ban 28%-kal csökkent az álláskeresők száma a VIII. kerületben. Ezzel tavaly 4060-ról 2900-ra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Józsefvárosban. A közel 1150 ember közül 437-en találtak munkát a közfoglalkoztatásban, a többség (60%) az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el. A polgármester szerint ez a folyamat az állásbörzéknek is köszönhető, melyeken rendszeresen 1000-1200 munkát kereső jelenik meg, és ezeknek az embereknek a fele már álláshoz is jutott. „Ez azt jelenti, hogy egyre több józsefvárosi érzi, hogy van értelme felkelni nap, mint nap és dolgozni. Reméljük nem lesz több olyan generáció, amely nem látta a szüleit munkába menni! A segély kegy, a munkabér jogos juss" - fogalmazott Kocsis Máté, hangsúlyozva, hogy minden munkának van értelme, becsülete. A polgármester szükségesnek tartotta eloszlatni azt a tévhitet, hogy Józsefváros Budapest „legmunkanélkülibb” kerülete, ezzel szemben a XIII. kerületben több a munkanélküli. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben