Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakossági fórum az Orczy negyed megújulásáról

Kezdjük el együtt a tervezést!

2014. március 28. péntek

Józsefváros megújításának következő lépése az Orczy negyed program lesz, amelynek jelképes nyitányaként lakossági fórumot tartottak a Polgárok Házában.

Bevezetésképpen Kocsis Máté felvázolta az önkormányzat 2009-2010 óta követett fejlesztési elképzeléseit.  Miután a kerület kb. négy évtizedes lemaradásban volt a főváros legtöbb részéhez képest, kiadták a jelszót: Józsefvárost újjáépítjük! Mindenekelőtt a közintézményeket újították fel (iskolák, óvodák, tornaudvarok, háziorvosi rendelők, Józsefvárosi Galéria), illetve építették meg (bölcsőde, közösségi ház, piac). A második feladat a közterületek rendbetétele volt:  eddig 400 ezer négyzetmétert újítottunk fel. Idén befejeződik a tereink felújítása is: a Golgota tér 80 millióból, a Horváth Mihály tér kb. 110 millióból újul meg, aminek köszönhetően kerületünk főtere lesz. A fejlesztés harmadik iránya a társasházak rekonstrukciója. A Magdolna negyed program augusztusi befejezése után minden erővel a hasonló adottságú Orczy negyedre összpontosítunk – mondta a polgármester.

100-120 éves épületekről van szó, melyek nagy részéhez azóta sem nyúltak. Az összes ház megújításához kb. 30 milliárd kellene, miközben a kerület teljes éves költségvetése 20 milliárd. Mégsem halogatható a negyed felújítása, amit becslések szerint 5 milliárdból el lehet kezdeni.  A következő 4-5 év erről fog szólni. A Ludovika campusnak köszönhetően az állam mintegy 30 milliárd forintot fordít erre a környékre. A Közszolgálati Egyetemmel együtt megjelenik 4-5 ezer diák; honvéd- és rendőrtiszt hallgatók sétálnak az utcán. Kollégium épül számukra, amelynek befejezése 2016-ra várható. Mindez javítja a közbiztonságot is. A polgármester eloszlatta a rémhíreket. Az Orczy-parkot nem veszik el tőlünk, a katonák és rendőrök beköltözése után is megmarad közparknak. Törvényszerűen megjelenik a szolgáltatóipar, a diákok remélhetőleg albérleteket is kivesznek.

Két kérés Vas Imréhez

A szociális és a közbiztonsági problémák megoldását is a negyed rehabilitációjában látja a polgármester.  Itt különösen nagy arányú az önkormányzati lakásállomány. Kitért az önkényes lakáshasználókra is, akik többnyire közüzemi díjakat sem fizetnek, és a nem fizető bérlőkkel együtt évi egymilliárd forintos kárt okoznak az önkormányzatnak. Ez jogosan sérti a többi polgár igazságérzetét, emiatt a jogszabályi környezetet is meg kell változtatni.

Kocsis Máté ezért két kéréssel fordult a jelen lévő Vas Imre fideszes országgyűlési képviselőhöz, aki – reményei szerint – a következő parlamenti ciklusban Józsefvárost képviseli az ország házában. Az egyik az 1993-as lakástörvény hibáinak kijavítása, amelyek miatt egy önkormányzat vagy egy lakástulajdonos sem léphet fel a bérlője ellen, aki nem fizet, de nem is megy el a lakásból. A másik kérés az ötmilliárd előteremtése, amelyhez az Új Széchenyi Terv keretében lehet majd forrást találni az Orczy negyed társasházi és közterület-felújításaira. 

A polgármester végül a fórum résztvevőinek segítségét kérte, hogy úgy, mint a Magdolna negyed lakói, ők is vegyenek részt a tervezésben. Ezért rendszeresen lakossági fórumokat tartanak majd, amelyekre elhozzák a készülő terveket, és beszámolnak a pénzügyekről is. Így az Orczy negyed megújulását közös eredménynek fogjuk érezni, és jobban is fogunk vigyázni rá.

A március 27-i találkozón jelen volt Egry Attila alpolgármester, valamint a negyed és környékének önkormányzati képviselői: Kaiser József, Ferencz Orsolya és Guzs Gyula is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben