Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárost népszerűsíti a New York Times

2010. április 19. hétfő

A nyolcadik kerület korábban évekig a legrosszabbak közé tartozott Budapesten, ma már azonban a magyar főváros üde kulturális-művészeti színfoltja - írja a The New York Times. Józsefváros - ahol az épületek falain helyenként még ma is látszanak golyónyomok az 1956 forradalomból - egykor a lopás és prostitúció szinonimája volt.

Az utóbbi tíz évben viszont más lett a pesti kerület: 2000-től a biztonsági kamerák felszerelésével jelentősen visszaszorult a bűnözés, galériák és kávézók tűntek fel, megélénkült az éjszakai élet a pompás 19. századi épületek között.

A nyolcadik kerület - jóllehet keleti feléből még tűnt el teljesen a bűnözés - sokszínű, bohém művészeket vonzó negyeddé vált. Egykor még azt tanácsolták a turistáknak, kerüljék el a körzetet, ahol ma már művészeti központok, szórakozóhelyek várják őket. 

A kulturális kiindulópontot jelentő Magyar Nemzeti Múzeumon kívül ebben a kerületben működik a 2008-ban nyílt Budapest Jazz Club, ahol a közönség hazai és nemzetközi koncerteket élvezhet. A Zappa Caffe a 90-es évek föld alatti, alternatív rockzenei koncertjeinek világát idézi, a vendégek kellemes hangulatban, élő rock, jazz és blues zene mellett fogyaszthatják el vacsorájukat. A Lumen fotóművészeti galéria és kávézóban magyar és külföldi fényképészek munkái láthatók, az Ateliers pro Arts kortárs művészeti központ mellett vidám étterem várja a látogatókat.

Az eredeti cikket itt olvashatja: 

Józsefváros kulturális tartalékainak, és különösen a Palotanegyedben található páratlan kulturális és építészeti örökségnek a kiaknázásra indította a Józsefvárosi Önkormányzat az Európa Belvárosa Programot, amelynek keretében számos kulturális rendezvény lesz az idén. Az Európa Belvárosa Program rendezvény naptárát hamarosan honlapunkon is megtalálja.
A New York Times újságírójának, Alex Crevarnak Józsefváros bemutatásában nyújtott segítségéért köszönetet mondunk a Budapest Beyond Sightseeingnek és Zentai Oszkárnak, az önkormányzat ifjúsági- és sport tanácsnokának.
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben