Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Idősek Húsvétja

Ünnepi készülődés a klubokban

2014. április 18. péntek

Jó hangulatú húsvéti locsoló délutánt rendeztek néhány nappal Húsvét előtt a kerület összes idősek klubjában. Az Őszikék, a Ciklámen és a Napraforgó Idősek Klubjában is izgatottan várták az eseményt – a hölgyek piros tojással, a férfiak verssel és kölnivel készültek.

Az Őszikék Idősek Klubjába belépve barátságos hangulat, mosolygós idősek fogadtak. A falakon dekorációk, az asztalokon piros-, hímes- és csoki tojások sorakoznak, a férfiak zsebében kölnisüveg lapul – igazi húsvéti a hangulat.

„A Húsvét előtti nagyböjt – emlékeztetve Jézus 40 napos pusztai böjtjére – önmegtartóztatásra tanít” – kezdte köszöntőjét Máthé Enikő klubvezető, hozzátéve, a tojás a tavaszi újjászületés jelképe, a húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor pedig Krisztus vérét jelenti. Régen az emberek nagypénteken nem csak magukat, állataikat, hanem házukat is meglocsolták – elevenítette fel Máthé Enikő, majd két locsolóverset is elmondott, amiért elismerő tapsot kapott.

Guzs Gyula önkormányzati képviselő a legszebb gyermekkori emlékeit mesélte: barátaival a környékbeli panelházak lakásait járták végig. Piros tojást, édességet és – az akkor elengedhetetlen – 10 forintosokat kaptak, néha versenyeztek, kinek van több pénze. Húsvétkor fontos volt a sonka és a tojás, de a legfontosabb a család és az együttlét volt – emlékezett vissza. A képviselő – beváltva ígéretét – az összes hölgyet meglocsolta. Mindenki mosolygott a „Zöld erdőben jártam” sorok hallatán; a mai modern, erőltetett versek után felüdítő e strófa, ráadásul nincs, ki ne ismerné.

A Ciklámen Idősek Klubjában Zentai Oszkár önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, és kívánt áldott, békés húsvéti ünnepeket, amit a jelenlévők rövid műsorral viszonoztak. A hölgyek húsvéti szokásokat elevenítettek fel, a férfiak locsolóversekkel készültek. Szabó Gábor klubtag népies, tréfás, helyenként pajzán betétekkel ékesített versekkel szórakoztatott. Bár produkciójával egyértelműen ellopta a sikert, részleteket nem közölhetünk.

A Napraforgó Idősek Klubjának rendezvényén dr. Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a Húsvét a megváltás, a kereszthalál és az abból való feltámadás ünnepe. „Ezért keresztény hívőként, szívből kívánom – folytatta–, hogy jól válaszolhassunk mindazokra a kérdésekre, amelyeket az Úristen feltesz mindannyiunknak, és nagypéntek estéjén valamennyien azt mondhassuk: Uram én mindent megtettem! Kívánom, hogy nemzetünk életébe is beköszönthessen egy valódi feltámadás” – hangsúlyozta.

Mindhárom klubban közösen, jó hangulatban telt a locsolkodó délután, mindenki élményekkel, a férfiak pedig sok piros tojással térhettek haza.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben