Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rubik-kocka

40 éve bűvöl

2014. április 23. szerda

A legjobbak kirakják tíz másodperc alatt, van, aki képes erre vakon is, alig fél perc alatt. Van, aki pedig sosem tudta a helyére tekerni-csavarni a színes lapokat. Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Rubik Ernő negyven évvel ezelőtt találta fel a bűvös kockát. Amerikában és Magyarországon is több rendezvénnyel emlékeznek meg a kerek évfordulókról.

„Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára” – emlékezett vissza Rubik Ernő életének egyik fő művére.

Rubik Ernő: építész, játéktervező

A Kossuth-díjas magyar építész, játéktervező, feltaláló hetven évvel ezelőtt, 1944. július 13-án született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett, utána pedig 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult.

Tanulmányai befejezése után építész-tervezőként dolgozott, majd újra visszatért az Iparművészeti Főiskolára, de már tanársegéd, majd adjunktus és docens lett. A nyolcvanas évek elején saját vállalkozást indított, bútorokat és játékokat kezdett tervezni.

 

A világhírű kocka

A bűvös kockát, vagy ahogyan külföldön inkább ismerik, a Rubik kockát 1974-ben találta fel, ahogyan szerényen az alkotó fogalmaz: nem feltalálta, csupán felfedezte. Az ötletre Rubik Ernő 1975-ben kérte a szabadalmat, amelyet két évvel később kapott meg. Kezdetben egy 2×2×2-es kockát tervezett, a kis kockák száma bővült – napjainkban is több variációja él –, majd a lapok különböző színeket is kaptak. Az elkészült, majd forgalmazott találmány nagy sikert aratott, 1980-ban Magyarországon már több mint négy milliót gyártottak belőle. A kocka világhírű lett, ahogyan feltalálója is, a popkultúrát is megihlette a mű. Az első kirakóversenyt 1982-ben rendezték, a győztes alig 23 másodperc alatt rakta ki megfelelően a kockát. Azóta a rekord 10 másodperc alatti, ráadásul vakon kirakó versenyt is rendeznek, a hivatalos rekord 28 másodpercnél kevesebb.

 

Születésnapi kiállítás Amerikában

Az idén Rubik Ernő a hetvenedik, míg a kocka negyvenedik születésnapját ünnepeljük. Ehhez kapcsolódóan április 24-től az amerikai New Jersey-i Liberty Science Centerben látható kiállítás – Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitotta meg –, amely később a világ számos más országában is látható lesz. „A Rubik-kocka immár tudósok és művészek harmadik generációját inspirálja, és valósággal megtestesíti a magyar kreativitást. Ez kerül most a világérdeklődés fókuszába, és mivel a kiállítás hét év alatt a Föld számos pontjára eljut, a magyar országimázst is nagyban erősíti” – hangsúlyozta Fürjes Balázs, a budapesti Rubik-központ létrehozásának kormányzati képviseletét ellátó, kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállítás fő támogatója a Google, Magyarország kormánya 200 millió forinttal járult hozzá. A „Kocka és ami mögötte van” című kiállítás a "Játssz, fedezz fel és alkoss!" hármas jelszó jegyében szerveződik. Fő üzenete az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak a bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra. A rendezvény összekapcsolja a technológia, a számítástechnika, a mérnöki tudományok, a művészet, a dizájn és a matematika területeit.

 

Kockázás itthon

Az idén Magyarországon is több esemény kapcsolódik a kettős évfordulóhoz. Vasárnap a közmédia Rubik 40. - A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. Az augusztusi Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket. 2012-ben jelentették be, hogy a magyar szellem szimbólumának is tekinthető Rubik kockát formázó múzeum épül a budapesti Rákóczi híd budai hídfőjénél 2017-re a magyar szellemi teljesítmények bemutatására.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben