Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szülők figyelmébe

Iskolai és óvodai beiratkozások

2014. április 24. csütörtök

A 2014-ben tankötelessé váló gyermekek általános iskolai beiratkozásának időpontjai: április 28. (hétfő), április 29. (kedd) és április 30. (szerda), 8 és 18 óra között. Az ötéves kort betöltött gyermekek óvodakötelessé válnak. Az óvodai beiratkozások egy héttel később, május 5–9. között (hétfőtől péntekig) lesznek. A beiratkozással kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Első osztályosok

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti – de legkésőbb az azt követő évben – tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ VIII. Tankerületének iskolái várják a szülőket és a gyermekeket az általuk kiválasztott tanintézetben.  A választás megkönnyítésére a kerületi általános iskolák bemutatkozása itt található.

 

A beiratkozás időpontjai:

április 28., hétfő, 8–18 óra között

április 29., kedd, 8–18 óra között

április 30., szerda, 8–18 óra között

 

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás eredeti példányát.  Amennyiben a gyermek elérte az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, az óvoda ezt igazolja. Ha a gyermek nem járt óvodába, vagy a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettsége egyértelműen nem dönthető el, illetve ha a szülő nem ért egyet a kiállított óvodai igazolással, az óvoda szakértői bizottsági vizsgálatot kezdeményez.

 

 

Óvodások

Az óvoda a gyermek hároméves korától az általános iskolai tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. Amennyiben a férőhelyek száma lehetővé teszi, a gyermekek felvétele folyamatosan történik. A szülő gyermeke adottságainak megfelelően szabadon választhat óvodát. A választás megkönnyítésére a kerületi óvodák bemutatkozása itt található. A gyermek abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától óvodaköteles, azaz napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni. Nevelési év: az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tartó időszak. A kötelező felvételt biztosító óvoda köteles azt a gyermeket felvenni, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik.

Az óvodaköteles gyermekek beiratkozásának időpontjai:

május 5–9. között, hétfőtől péntekig.

A gyermek óvodai beíratásakor be kell mutatni a gyermek és a szülő nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, a gyermek TAJ-kártyáját és születési anyakönyvi kivonatát. A sajátos nevelési igényű gyermek felvételéhez szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye szükséges.

További információk itt találhatók.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben