Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosnak nyernie kell!

Beszélgetés Kocsis Máté polgármesterrel

2014. május 21. szerda

Egy győztes parlamenti választás után, az európai és az önkormányzati választás előtt kérdeztük Kocsis Máté polgármestert a terveiről és Józsefváros helyzetéről.

A kormánypárt erősen igénybe vette Önt az elmúlt időszakban. A parlamenti választási kampányban a leggyakrabban látott politikusok egyike volt a Fidesz kommunikációs igazgatójaként. Elégedett-e az eredménnyel, és maradt-e ereje a következő megmérettetéshez?

Az április 6-i választáson történelmi sikert arattunk. A kormánypárt újra kétharmados, abszolút többséget szerzett a parlamentben, ez egyedülálló Európában. Elégedett vagyok, és örülök, hogy ebben az eredményben az én munkám is ott van. A miniszterelnök úr felkérésére továbbra is a Fidesz kommunikációs igazgatójaként dolgozom, ez nagy elismerés számomra, tehát a munkának nincs vége. Most vasárnap európai parlamenti választás lesz, azt követően pedig indul az önkormányzati választási kampány.

 

Kemény csatákra számítsanak a józsefvárosiak?

A magam részéről az eredményekről szeretnék beszámolni, nem felesleges és felszínes vitákat folytatni. A baloldal válsága letagadhatatlan és visszafordíthatatlan. Ősszel egyértelművé válik, hogy az egész baloldalból végképp nem kérnek a magyarok, sem a kormányban, sem a parlamentben, sem a falvakban, sem a városokban. Már most látni, hogy szakadoznak, megindult a baloldal belső harca, és biztos vagyok benne, hogy az önkormányzati kampány a legrosszabbat fogja kihozni belőlük, egymást és a jobboldali ellenfeleket is le akarják majd járatni. A magyar választók szerintem sokat tanultak az elmúlt húsz évben, felismerik a hitelességet, az elkötelezettséget, az értékrendet, meg tudják különböztetni a „rizsát” a munkától. Én abban bízom, hogy azt is látják, milyen keményen dolgozunk azon, hogy ez a kerület fejlődjön.

 

Van-e hiányérzete az elvégzett munkában?

Van. Naponta érzem azt, hogy még ezt is meg kell csinálni, még azt is meg kell csinálni. A Tisztviselőtelepen ez nincs rendben, a Magdolna negyedben az nincs rendben, ide még kellene egy park, oda egy szemetes, azt a házat meg fel kellene újítani. Feladat mindig van a fejemben. Különösen fontosnak tartom, hogy sokkal több segítséget nyújtsunk a fiataloknak, az időseknek, a munkanélkülieknek és a helyi vállalkozásoknak.

 

Mindez pénz kérdése, ha jól gondolom. Ezek már kampányígéretek, vagy tényleg lát rá esélyt, hogy Józsefváros még többet tud nyújtani ezekre a célokra a jövőben?

Azokkal az ígéretekkel soha nincs baj, amelyeket betartanak.  A kerület ma stabil pénzügyileg, ez köszönhető a fegyelmezett gazdálkodásunknak és annak, hogy a kormány átvállalta a szocialistáktól megörökölt 10 milliárd forintos adósságot. A köztereink és közintézményeink megújítása után most a társasházak felújítása felé fordulunk. Erre már az idén is 100 millió forintot fordít az önkormányzat, jövőre pedig ennek az összegnek a többszöröséből újítunk meg lakóépületeket. Az év második felében elindulnak hazánk felé az új fejlesztési források, a kormány nagyon tudatos tervet készített arra, hogy ezeket mire lehet fordítani. A gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés és az iskolázottság növelése a legfontosabb célok. Épp ez kell Józsefvárosnak, munka és iskoláztatás, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy minél nagyobb összeget hozzunk el a kerületnek. Az önkormányzati választás emiatt is fontos. Ha a kormány, a főváros és a kerület vezetése képes együttműködni – ahogy az az elmúlt négy évben történt –, azzal Józsefváros nyer. Ha politikailag ellentétes céljai vannak a szereplőknek, akkor azzal Józsefváros veszít, márpedig Józsefvárosnak nyernie kell!

 

Számíthatunk-e még kormányzati beruházásra, fejlesztésre a kerületben?

A kormány mindig támogatta a fejlesztési terveinket. Már most is jó ránézni a Ludovika térre, a Ludovika épületére és az Orczy-parkra, holott még tart a felújítás. Az Erkel Színház, a II. János Pál pápa tér, a Mátyás tér, a Teleki tér és környéke ugyancsak egész másképp néz ki, mint néhány éve. Budapest bűngóca, a józsefvárosi „Négy Tigris” piac helyén is egy-két éven belül gyermekes családok sétálhatnak. Tele vagyunk tervekkel, és ha ősszel újra megkapjuk a bizalmat, a főváros és a kormány együttműködésével folytatjuk a munkát.

 

Vasárnap európai parlamenti választás lesz. Számít ez Józsefvárosnak?

Minden magyar embernek számít, hogy kik képviselik az érdekeit az Európai Parlamentben.  Olyanok, akik alig várják, hogy a nyugati lapok címlapjain lássák, hogy lejáratják Magyarországot, vagy pedig olyanok, akik elmennek a falig, ha a magyar emberek érdekeiről van szó. Egy jó európai vezetés segíti a magyar családok és a magyar gazdaság helyzetét is, egy rossz vezetés még azt is veszélyezteti, amit a magunk erejéből elértünk.  Sok csata van még hátra, és őszintén szólva én csak a kormánypárti képviselőkön látom, hogy elkötelezettek abban, hogy megvédik a magyar földet, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a magyar családokat. Ők nem tűrik el, hogy a bürokraták és a bankárok akarják megmondani, hogyan éljünk, és nem hagyják azt sem, hogy az európai szocialisták diktáljanak Magyarországnak. A fiataloknak és szüleiknek különösen fontos, hogy elmenjenek szavazni.  Arra kérem őket, jöjjenek el május 25-én, és szavazataikkal segítsék azt, hogy Magyarország tovább erősödjön, és Európának is olyan vezetése legyen, amely segíti a fiatalokat, nem pedig áskálódik hazánk ellen. A világ legképzettebb fiataljai európaiak, mégis a gazdasági válság legnagyobb áldozatai között vannak. Számos európai országban ma minden második, harmadik fiatal kallódik munka nélkül, célok és jövőkép nélkül. Mi olyan Európát szeretnénk, amely segíti, és nem akadályozza a pályakezdőket, amely munkát és sikereket, nem pedig munkanélküliséget és céltalanságot kínál nekik. Európa nem engedheti meg magának egy egész generáció elvesztését és a munkanélküliek millióit. Magyarországon egyedül a Fidesz-KDNP kínál hiteles európai képviseletet a magyar fiataloknak. Nemcsak azért, mert a Fidesz európai parlamenti listáján van a legtöbb fiatal, hanem azért is, mert az Unió számos országával ellentétben Magyarország azon kevesek közé tartozik, amely a pályakezdők foglalkoztatásában áttörést tudott elérni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben