Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Európa változásra szorul

Pártvélemények az EP-választás után

2014. május 27. kedd

Az európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményét a Fidesz-KDNP nagy győzelemként értékelte. A jobbikosok fontos belpolitikai üzenetként értékelték, hogy maguk mögé utasították az MSZP-t, amelynek elnöksége – a kudarc tudatában – felajánlotta lemondását a választmánynak. A Demokratikus Koalíció határozott ellenzéki szerepre készül, az Együtt-PM a kormánnyal szemben is képviselni kívánja a magyar érdekeket, az LMP egyetlen kijutott képviselője pedig lobbicsoportok ellen lépne fel keményen.

Győztünk, nem kicsit, nagyon – nyilatkozta az MTI-nek Deutsch Tamás EP-képviselő, aki nagyon nagy eredménynek nevezte, hogy az európai parlamenti választáson legyőzték az európai szocialistákat is. Kőkeményen, határozottan, mindenféle megalkuvás nélkül kell a nemzeti érdekeket képviselni. A magyar polgárok érdekeit képviselő, a támadásokat elhárító magatartás az, amit a jövőben véghez szeretnénk vinni – fejtette ki.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti választási eredménye a magyar pártszövetség befolyásának erősödését is jelentheti az Európai Néppártban – jelentette ki már Szájer József, aki újabb ötéves ciklusát kezdheti meg az EP-ben. Az Európai Néppárttal kapcsolatban elmondta, azzal számolnak, hogy a pártcsalád az elkövetkező időszakban is kiáll Magyarország mellett. Európa változásra szorul, és mivel „Magyarországon mi kikísérleteztünk nagyon sok mindent, a rezsicsökkentéstől kezdve a közteherviselésig és az újraiparosításig, ezek mind példaként szolgálhatnak Európának”.

A Jobbik az európai parlamenti választáson elérte célját, sikerrel teljesítette tavaszi hadjáratát – nyilatkozta Vona Gábor. Az elnök szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erő, az MSZP pedig összeomlott. Az euszkeptikus, eurealista pártok sikere azt bizonyítja, hogy „mindannyian szeretnénk egy közös Európát, mi is, de valami egészen mást, mint amit jelen pillanatban kínálnak nekünk”.

Az EP-választás eredményének tükrében az MSZP elnöksége felajánlotta lemondását a párt szombaton ülésező választmányának. Mesterházy Attila pártelnök kijelentette: a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak. Hozzátette: azzal a feladattal küldik a szocialista EP-képviselőket Brüsszelbe, hogy a nemzeti érdekeket tartsák szem előtt, és a demokratikus pártokkal működjenek együtt. Mesterházy gratulált a választást megnyerő Fidesznek, valamint azon pártoknak is, amelyek képviselőt tudnak küldeni az EP-be.

Az európai parlamenti választáson elért eredmény megerősítette a Demokratikus Koalíciót (DK) abban, hogy folytassa határozott ellenzéki szerepét. Olyan pártot teremtettünk, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legádázabb ellenfele lesz az orbáni önkénynek – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Kijelentette: a DK az „európai egyesült államok” legelkötelezettebb híve. A mi ellenfelünk továbbra is Orbán Viktor és pártszövetsége, azon fogunk dolgozni, hogy őket szorítsuk kisebbségbe – hangoztatta.

A magyar politikai élet legfiatalabb pártjaként sikerült egy nagyon jelentős eredményt elérnünk – jelentette ki Bajnai Gordon. Az Együtt-PM elnöke elmondta, hogy kijutott képviselőjük Európában mindig a magyar nemzet érdekeiért fog kiállni, ha lehet, akkor a kormánnyal, ha nem, akár a kormánnyal szemben is. A Brüsszelbe kijutó Jávor Benedek szerint bebizonyították, hogy érdemes kiállni önállóan a választók elé.

Schiffer András, az LMP társelnöke úgy fogalmazott: pártja az országgyűlési választáson elért eredménye után egy újabb lépést tett, hogy a magyar politikában mérvadóvá váljon. Az LMP továbbra is a magyar választók érdekeiért fog dolgozni, és azért, hogy az európai politika ne legyen kiszolgáltatva lobbicsoportoknak. A zöld párt színeiben EP-be jutott Meszerics Tamás munkajogi és külügyi kérdésekkel kíván foglalkozni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben