Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Büszkeség Józsefvárosban rendőrnek lenni

Beszélgetés Segyevi Zoltán kapitányságvezetővel

2014. június 03. kedd

Május elsején volt egy éve, hogy megbízták a józsefvárosi rendőrkapitányság vezetésével. Az önkormányzat képviselő-testülete ellenszavazat nélkül fogadta el az általa készített beszámolót a kerületi rendőrség elmúlt évi tevékenységéről. Ideje, hogy a jozsefvaros.hu olvasói is megismerkedjenek Segyevi Zoltán rendőr alezredessel.

Még csak harminckilenc éves lesz, de már őszül kicsit. Nem tudni, hogy a géneknek vagy a hivatásának köszönhetően. Hobbija? „Hogy rendőr vagyok. Ez a munka elég sok időt elvesz” – feleli. A felesége megértő: maga is a rendőrségnél dolgozik. Két gyermekük van, egy nyolcéves kisfiú és egy tizennégy éves nagylány.

Biztonságtechnika szakon végzett, a Nemzetvédelmi Egyetemen, de van egy pedagógus diplomája is. „Mindig szerettem tanulni” – magyarázza. A rendőri munkát segítésnek tartja. Valószínűleg a vérében van a segítőkészség, ezért is jár rendszeresen vért adni. Kevés szabad idejében szeret olvasni, túrázni, a családjával együtt lenni. Régebben sportolt, karatézott, kosárlabdázott, futott maratont is, elég jó eredménnyel, most kevesebb ideje jut a sportra, de fut még ma is a feszültség levezetésére.  Azelőtt teljesítménytúrákat teljesített, most az Országos Kék Túrát járja be a kollégáival.

Gondolom, nem sokan irigyelték egy évvel ezelőtt, amikor megbízták a józsefvárosi rendőrség vezetésével. Mennyire ismerte akkor a kerületet?

Édesanyám itt dolgozott 27 évig az Auróra utcai rendelőben, ezért aztán ismertem a kerületet saját tapasztalatból is. Úgy gondolom, hogy nem olyan rossz a közbiztonság, sőt sokkal jobb annál, mint ami az átlagemberek fejében van.

Előzőleg a II. kerületben dolgozott. Ott azért kicsit más volt, nem?

Ott más a közeg, így más jellegű a terhelés is. Józsefvárosra viszont nagy figyelem irányul rendőrségi berkekben is. Olyan segítséget kapunk, amit nem minden kerület kap meg. Emiatt elég jó eredményeket is tudtunk elérni.

A bemutatkozásakor három fő kerületi probléma megoldását tűzte célul maga elé: a hajléktalankérdést, a prostitúciót és a kábítószer-problémát. Mit sikerült elérni ezeken a területeken?

Az első problémakör megoldására időközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztály Metró Rendőrségi Osztály állományából külön kiképeztek 16 rendőrt, akik intézkednek azokkal a személyekkel szemben, akik megsértik az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait. Ha a mi járőrünk életvitelszerűen az utcán lakó emberrel találkozik, akkor ezt a csoportot értesíti, ahol van orvosi támogatás, szociális munkások stb. Az elsődleges cél az volt, hogy senki se fagyjon meg az utcán. Ez sikerült is. Prostitúció ma is van, de sikerült visszaszorítani. A korábbi helyszíni bírságolás helyett akit csak lehetett, azt gyorsított eljárás keretében bíróság elé vittük, ahol megkapta a rá kiszabott büntetést. Nagyon sok ilyen intézkedésünk volt. A kábítószerterjesztőket is igyekszünk a forgalomból kivonni. Havonta végeztünk elfogásokat, több terjesztői csoportot sikerült felszámolnunk. Tudjuk, hogy melyek a problémás területek a kerületben. Ezeket folyamatosan dolgozzuk fel, és ha fennállnak a törvényi feltételek, akkor intézkedünk.

A pszichodrogok terjesztőivel szemben is?

Valóban meg kell különböztetni a hagyományos kábítószereket és az utóbbi időben terjedő pszichodrogokat. Utóbbiak esetében a büntetési tételek még a terjesztők esetében is sokkal kisebbek. Nekünk komoly bizonyítékok szükségesek. Ha valamilyen anyagnál felmerül a gyanú, hogy kábítószertartalmú lehet, szakértőt rendelünk ki, aki megállapítja, hogy annak minősül-e. A kábítószerkérdés megoldása azonban nem csupán rendészeti feladat, ezért együttműködünk az önkormányzattal, a közterület-felügyelettel, aktívan részt veszünk a kábítószerügyi egyeztető fórum munkájában stb.

Szemmel láthatóan megnőtt a rendőrök jelenléte közterületeinken, és a bűnügyi statisztikáink is javuló tendenciát mutatnak. Ez minek köszönhető?

Annak, hogy több rendőr volt az utcán, megvannak a pozitív hozadékai. Csökkent a közterületen elkövetett bűnesetek száma, így a személygépkocsi-lopások és a jogtalan gépkocsi-eltulajdonítások száma is. Az elmúlt öt évben nem volt még ilyen kevés. Kiemelném a rablások számának 23 százalékos csökkenését, de szinte minden téren csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, és nőtt a felderítetteké. Sajnos a gépkocsi-feltörések száma nőtt, ezért az idei év egyik feladata ezek csökkentése. Megszaporodtak a garázdaságokkal és a kábítószerrel kapcsolatos eljárások is, aminek viszont az az oka, hogy gyorsabban kiértünk a helyszínre, hatékonyabban és következetesebben léptünk fel az elkövetőkkel szemben. A reagálási idő javulásában és a láthatóság tekintetében a készenléti rendőrség jelenléte is segített bennünket. De tőlük függetlenül is 40 százalékkal növeltük a közterületi jelenlétünket.

Rendőröktől hallottam, hogy az a legjobb bűncselekmény, amelyet el sem követnek.

Így igaz. A rendőrség azért van, hogy megelőzze a bűncselekményeket. De várjuk a lakossági bejelentéseket is. A bizonyításhoz gyakran tanúkra van szükség, másrészt bűncselekményeket is megakadályozhatunk lakossági közreműködéssel. Mi a közterületi jelenlétünkön kívül felvilágosítással és tanácsadással tesszük ezt. „Szomszédsági rendőreink”ezért járják a Magdolna negyedet. Kollégáink rendszeresen megjelennek iskolákban, nyugdíjas intézményekben. Az önkormányzat káptalanfüredi táborában is több alkalommal nyújtottak baleset- és bűnmegelőzési tanácsokat. Ezt idén nyáron is folytatjuk.

Most, egy év után milyennek látja a szolgálati helyét?

Pozitív tapasztalatom, hogy sok olyan kollégával találkoztam, akik büszkék rá, hogy józsefvárosi rendőrök. Ha sokat kell is dolgozni, aki itt eltölt jó pár évet, annak megvan a tekintélye a szakmában. Nekem is nagy kihívás és megtiszteltetés, hogy itt szolgálhatok. A munka meghozza az eredményét. Azt várom a kollégáktól, hogy szívesen és elhivatottságból dolgozzanak itt. Tudjuk, hogy a mi munkánknak sohasincs vége, de megteszünk mindent, hogy biztonságosabb legyen a kerület.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben