Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sikeresen vizsgázott a mentőcsoport

Rendkívüli helyzetekben segíthetnek

2014. június 24. kedd

A Közép-pesti Önkéntes Mentőcsoport tagjai sikeresen vizsgáztak a nemzeti minősítő gyakorlatukon, így szükség esetén a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség segítségére lehetnek. A civil alapon szerveződő, speciális mentőcsoport az V., VI., VII., VIII., IX., és X. kerület védelmére (elsősorban ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási helyzetek esetén), valamint a főváros megsegítésére alakult a tavalyi évben.

A negyven önkéntesből álló mentőcsoportnak – amelynek többek közt tagja a Józsefvárosi Polgárőrség Katasztrófavédelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is – a gyakorlaton például olyan hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék fogadására is fel kellett készülnie, amely természetes körülmények között villámárvizet okozhatna a főváros több pontján.

Mint Kaiser József önkormányzati képviselő, kerületi polgárőr-parancsnok elmondta, mintegy kétszáz méternyi gátat építettek homokzsákokból. „A vízkár elhárítási feladatokat teljesítettük a legjobban, a józsefvárosi polgárőrök kiváló minősítést kaptak. A tavalyihoz hasonlatos árvíz esetén most már pontosan tudjuk, hogyan lássunk munkához” – mondta Kaiser József. A gyakorlaton a mentőcsoportnak a gátépítés mellett például egy kigyulladt épületet is el kellett oltania, majd kutyákkal derítették fel a sérülteket, mentették ki és részesítették őket egészségügyi ellátásban.

Sági Norbert tűzoltó főhadnagy elmondta, hogy az önkéntesekből álló csapatban tűzöltők, polgárőrök és mentőkutyások vettek részt, akik sikeres vizsgát tettek négy szakmai – kutyásmentés, alpin-technika, vízkár-elhárítás és logisztika – kategóriában. A sikeres vizsgával öt évre szóló nemzeti minősítést szereztek a résztvevők, így a jelen lévő józsefvárosi polgárőrség tagjai is. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben