Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ludovika volt, van és lesz

Történelmi emlékhely lett a Közszolgálati Egyetem főépülete

2014. június 24. kedd

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületét, ismertebb nevén, a Ludovikát. Az eseményen emlékoszlopot leplezett le Hende Csaba honvédelmi miniszter és Prof. Dr. Patyi András, az egyetem rektora, köszöntőt mondott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, és jelen volt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

Jeles eseményre gyűlt össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése, a magyar honvédség legfelső tisztikara, Józsefváros vezetői és a még élő, volt „ludovikás” tisztek – a nemrég csodálatosan felújított Ludovika épülete ugyanis történelmi emlékhely lett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új, központi főépületét egy március 25-i kormányrendeletben nyilvánították történelmi emlékhellyé.

Ezt jelzi mostantól a bejárat melletti emlékoszlop, amelyet kedden avattak fel ünnepélyes keretek között. Ebből az alkalomból Prof. Dr. Patyi András rektor, valamint Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere mondott köszöntőt, és ünnepi beszédet tartott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az emlékoszlop leleplezése után a kápolnában koncertet adott a Magyar Légierő Zenekara.

Hende Csaba ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a Ludovika Akadémián képzett honvédtisztek a nemzet védelmében járták a XIX. és XX. század csatatereit, harcoltak a legnehezebb háborúkban. Példát adtak kötelességteljesítésből, bátorságból, felelősségvállalásból, bajtársiasságból, egyszóval mindabból, amit szolgálatnak nevezünk. A „ludovikás tiszt” egy sokoldalúan képzett, testileg, szellemileg, lelkileg felkészített embert jelentett, aki elkötelezett a haza, a nemzet szolgálata iránt. Ez az a példa, amelyet napjainkban is minden honvédtisztnek, s a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valamennyi hallgatójának követnie kell – emelte ki a honvédelmi miniszter. Céljuk, hogy azok a fiatalok, akik innen végzősként az ország szolgálatába szegődnek, képesek legyenek megnyerni a jövőt a nemzet és a közjó számára.

Kocsis Máté köszöntőjében párhuzamot vont a Ludovika és Józsefváros története között, hiszen a városrész polgári fejlődése összekapcsolódott a Ludovika felépülésével és annak működésével. A kerület elképzelhetetlen a Ludovika Akadémia nélkül – emelte ki a polgármester, de megjegyezte: a Ludovika sem képzelhető el bárhol máshol a világban. Mint kifejtette: Józsefváros újjáépítése nemcsak épületeinek, utcáinak, tereinek megújításában, rendbehozatalában rejlik, hanem a szellemi megújulásában is, s ennek sziklaszilárd talapzata egyebek között a Ludovika Akadémia és annak szellemisége. Ennek az épületnek kiemelt jelentősége volt, van és lesz Józsefvárosban – szögezte le a polgármester. „Rend, fegyelem, tisztesség, becsület, hit és erkölcs” – ezeket a szavakat társítják az emberek a Ludovika Akadémiához – mondta Kocsis Máté, megjegyezve: hiszi, hogy ezen jellemformáló kifejezések valós tartalmat nyernek a megújuló kerület mindennapi életében is.

Patyi András köszöntőjében elmondta, hogy az egyetemet az a szellemiség kell, hogy teremtse és fenntartsa, amely mögött magasztos eszmék, nézetek húzódnak. Kiemelte: a Ludovika Akadémia gyönyörűen felújított, régi épülete jelképezi azt, hogy a múltat és a jövőt miként lehet a jelenben egységgé kovácsolni. Ugyanakkor hozzátette: az egyetem nem csak az épület, hanem az egykor a Ludovika Akadémiát jelentő, jelképező értékek felújításával is szolgálni kívánja a hazát.

Az emlékhelyekről szóló jogszabályok alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jelöli ki a nemzeti emlékhelyeket. Ezek olyan, Magyarország történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszínek, amelyek a magyarok, illetve a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik. Identitásképző jellegüknél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bírnak, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelye.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben