Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Száz éve tört ki az első világháború

Állami megemlékezés-sorozat indult

2014. július 28. hétfő

Az Osztrák-Magyar Monarchia július 28-án üzent hadat Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. Az évforduló alkalmából Józsefváros önkormányzata nevében Zentai Oszkár helyezett el koszorút a 32-es Mária Terézia Budapesti Háziezred hős katonáinak emlékművénél.

A 32-es Mária Terézia Budapesti Háziezred emlékére állított emlékművet 1933-ban avatták fel, az ezredet Mária Terézia alapította 1741-ben.

Az első világháborúban, 1918-ban az olasz fronton vívott csatákban az egység katonáinak nagy része odaveszett. Az emlékműnél Zentai Oszkár képviselő helyezte el az önkormányzat nevében az emlékezés koszorúját.

Az első világháború emlékére állami programsorozat is indult, a nyitórendezvényt a Magyar Állami Operaházban hétfőn tartották. "Mentálisan csak akkor ér véget a háború, ha megértjük, hogy mások elszegényítése nem lehet senki jólétének tartós forrása, ha megértjük, az embereket tartósan nem a pénz, hanem csak az erkölcs tudja összekötni" - mondta beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július 28-án üzent hadat Szerbiának. A hadüzenetet követően augusztus 4-ig a Monarchia oldalán Németország, Szerbia oldalán Oroszország, majd Franciaország és Nagy-Britannia is belépett, és 1917-ben hadat üzent a központi hatalmaknak az Egyesült Államok is. A négy évig tartó világháború során több mint 10 millióan haltak meg, 20 millió volt a sebesültek száma.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben