Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új színház Józsefvárosban

A Kálvária térre költözik a Turay Ida Színház

2014. július 29. kedd

Tovább gazdagodik kerületünk pezsgő kulturális élete, hiszen az eddig „vándorló” Turay Ida Színház kap állandó játszóhelyet a Kálvária tér 6. szám alatti épületben. A népszerű darabokat játszó társulat végre otthonra talált Józsefvárosban.

A sokak által csak Józsefvárosi Színházként ismert épületrészt a VIII. kerületi önkormányzat a színház vezetésével együttműködve újítja fel, hogy ismét teret adhasson a kultúrának. A 2000 novemberében alakult Turay Ida Színház eddig nem rendelkezett önálló „kőszínházi” játszóhellyel, előadásait budapesti és vidéki kultúrházakban, más vidéki és pesti színházban, művelődési központokban tartotta.

Színdarabjaikat mindenhol nagy szeretet és vastaps fogadta, nem kis részben köszönhetően annak, hogy igazi  sztárok szerepelnek a színpadon, vagy rendeznek egyes darabokat. Többek között Mikó István, Bencze Ilona, Benkő Péter, Nyírő Bea, Viczián Ottó, Piros Ildikó, Détár Enikő, Pásztor Erzsi, Győri Péter, KIKI, Keresztes Ildikó, vagy Sasvári Sándor. A társulat és annak vezetője viszont nagyon is kötődik Józsefvároshoz és a Kálvária téri színház épülethez, hiszen még egyes most futó darabjainak is itt volt a bemutatója. Darvasi Ilona, a színház alapító igazgatója honlapunknak elmondta, hogy mindig is figyelemmel követte, hogy mi történik az épületben, sajnálattal látta, hogy az elmúlt években, kihasználatlanul áll, egyre romlik az állapota, és amikor pályázni lehetett az üzemeltetésre nem sokáig habozott, így végül a Turay Ida Színház játszóhelye lesz. „Mi közönség centrikus színházban gondolkodunk, nem a kritikusoknak, hanem a közönségnek játszunk, így is válogatjuk a darabjainkat. Népszerűségünkről sokat elmond, hogy tavaly 147.000 nézőszámot produkáltunk, ami magasabb a Nemzeti, az Örkény, Kaposvári, Egri vagy a Székesfehérvári Színházénál is” – tette hozzá az igazgató.

A teátrumban a felújítás után, szeptember közepétől kezdenek játszani, első premierjük pedig október 18-án, Kökényessy Ági színművésznő rendezésében, a Bubamara című musical lesz. Zenéjét az Első Emelet együttesből jól ismert Berkes Gábor szerezte, játszik benne többek között Hűvösvölgyi Ildikó, Bregyán Péter, Csere László. A darab témája is kerületünkhöz kötődik, hiszen alcíme – józsefvárosi West-Side Story – előre vetíti: a közösségek egymás mellett éléséről, a különböző kultúrák találkozásáról, annak elfogadásáról elevenedik meg egy szép szerelmi, emberi história estéről estére, a felújított színházban. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben