Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MNP III. lakossági fórum

„Bérlőnek maradni”

2014. július 25. péntek

A Magdolna Negyed Program harmadik szakaszában nemcsak épületek és közterek újulnak meg. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a lakosság életét megkönnyítő, a közbiztonság és a köztisztaság javítását szolgáló szociális programokra is. Az egyik ilyen program a negyedben lakást bérlők számára szervezett, tanácsadással és tájékoztatással egybekötött fórumsorozat.

A „Bérlőnek maradni” címmel megrendezett első találkozásra július 24-én került sor a Kesztyűgyár Közösségi Házban, ahol a Kisfalu Kft. munkatársai adtak felvilágosítást azokról a segítségekről, amelyeket a lakók igénybe vehetnek, ha gondot okoz számukra a havi bérleti díj, valamint a rezsiköltségek rendezése. A Lakásgazdálkodási, illetve a Hátralékkezelési iroda munkatársai elmondták, milyen feltételek mellett válhat valaki önkormányzati tulajdonú lakás bérlőjévé, mik a kizáró tényezők, és mit tehetnek azok, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A tartozásukat, adott feltételek mellett, részletfizetéssel is rendezhetik az adósok. A szociális lakbér igénylésének lehetőségével kevesebben élnek, mint ahányan jogosultak lennének rá. A legtöbb esetben az jelenti az igazi problémát, hogy a bérlők későn jelentkeznek náluk, amikor már olyan mértékű tartozás gyűlik össze, amit még segítség mellett is nehéz rendezni. Ezért aki nehéz anyagi helyzetbe kerül, keresse fel ügyfélfogadási időben az irodáikat. Segítségért fordulhatnak továbbá a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ felé is, ahol jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén adósságcsökkentési, vagy a Hálózat Alapítványi támogatás iránti kérelem továbbítására van lehetőség. Megítélt támogatás esetén az önrész megfizetésére, részletfizetési megállapodás megkötésére van lehetőség.

A Horizont Alapítvány munkatársa a nemrég útnak indult Csellengők nevű programsorozatról számolt be. Ennek keretében a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központtal, illetve a BRFK-val együttműködve a JSZSZGYK Kőris utcai épületében szabadidős programokat, bűnmegelőzéssel, drogprevencióval kapcsolatos, illetve áldozattá válást megelőző előadásokat, foglalkozásokat tartanak a negyedben élő, hátrányos helyzetű gyermekeknek, fiataloknak. A szülők és a lakóközösségek számára találkozókat és tanácsadást is szerveznek, ahol megoszthatják egymással és a szakemberekkel problémáikat, tapasztalataikat. Végül a résztvevők feltehették kérdéseiket a Kisfalu Kft. munkatársainak. Legközelebb ősz elején kerül sor hasonló összejövetelre, de a szervezők addig is várják a bérlők véleményét, hogy milyen témákkal kapcsolatban szeretnének bővebb tájékoztatást kapni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben