Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Belakóparti

Megújult társasházak a Magdolna negyedben

2014. augusztus 23. szombat

A Magdolna Negyed Program III. részeként tizenhárom vegyes tulajdonú társasházat újított fel a kerületi önkormányzat. Többségüket a körzet önkormányzati képviselője, Balogh István Szilveszter szombaton a negyed lakóival együtt, a nemzeti szalag átvágásával avatta fel jelképesen. Ezt követően a megszépült házak lakói hivatalosak voltak egy kis „belakópartira” is a Mátyás térre.

Mátyás tér 5., 9., 12., 13., 16., Szerdahelyi utca 11., Teleki tér 3., 5., 6., 7. és Bauer Sándor utca 19. Ezek azok a társasházak, amelyek a lakóközösség igényeit is figyelembe véve, különböző mértékű felújításon estek át. Az utcai homlokzat mindenütt megújult, legtöbbször a kéményeket is felújították, szigetelték a tetőket, vagy teljes födémcserét hajtottak végre. Volt, ahol az elektromos, a víz-, vagy a gázhálózatot is fel kellett újítani, a függőfolyosót átépíteni vagy a kaput kicserélni. A Teleki tér 5-ben az erkélyeket is felújították. Két további társasház átadása a napokban várható. 

A rendbe tett közterek után a megszépült házak is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre barátságosabb utcakép fogadja a környéken járókat. De a negyed rehabilitációja ezzel még nem ért véget, hiszen huszonnyolc teljesen önkormányzati tulajdonú ház is megújul. Ezek felújítása már megkezdődött, és jövő tavaszra be is fejeződik – mondja a körzet önkormányzati képviselője. Balogh István Szilveszter abban bízik, hogy a felújított házak állagát is sikerül majd megőrizni, mégpedig a lakóközösségek erősítése révén. 

Nem véletlen, hogy a Magdolna Negyed Program számos szociális elemet is tartalmaz, amelyek azon túl, hogy a felzárkóztatást segítik, a társadalmi kapcsolatokat, a közösségi szellem épülését is szolgálják. „Az összetartó közösség ahhoz is kell, hogy az emberek az őket terhelő nehézségeket jobban le tudják küzdeni. Ahol nem erős a közösség, ott jobban felüti fejét a bűnözés is” – mondja a képviselő. Éppen ezért a jelképes átadást követően az ott lakók hivatalosak voltak egy kis lakópartira is a Mátyás térre, ahol Balogh képviselő a felnőtteket pogácsa és ásványvíz melletti beszélgetésre invitálta, a gyerekeket pedig a Kesztyűgyár munkatársai kézműves foglalkozással, arcfestéssel kötötték le, és lufit kapott mindenki.

Egy példamutató közösség

Hogy mennyire igaza van Balogh Istvánnak a közösség erejét illetően, azt a Mátyás tér 13. lakói bizonyítják, aki továbbfolytatták a programban elkezdett tatarozást. Felújították az egész kapubejárót, mindenki fehérre festi a körfolyosót a lakása előtt, az udvaron kuka- és kerékpártárolót építettek ki, a pincéket műhellyé alakították át. Az önkormányzati lakások lakói és az albérlők itt együtt dolgoznak a tulajdonosokkal, mert mind érdekeltnek érzik magukat.

A városüzemeltetőktől kapott virágokat a ház elé ültetik és gondozzák, a járdát is rendszeresen takarítják. Saját biztonságuk érdekében tizenkét belső saját kamerát telepítettek a házba. Ott jártunkkor az éppen kinyitott kapun máris beszédelgett egy drogtól bódult fiatalember, akit a nevén szólítva, kedvesen kitessékeltek. Ilyen az, amikor működik egy összetartó közösség.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben