Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nincs tovább tűosztogatás

Bezárt a józsefvárosi Kék Pont

2014. augusztus 27. szerda

Egy régóta húzódó ügy végére került pont augusztus 26-án. Bezárta kerületi irodáját a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány, amelyet a kerületben csak „tűosztogatók” néven ismertek. Az önkormányzat szerint az alapítvány működése tökéletes csőd volt.

Augusztus végén leállt a tűcsere-program, a kék pontosok bezárták a Magdolna negyedben található irodájukat, de még most is azzal riogatnak, hogy működésük befejeztével Hepatitis, vagy HIV járvány lesz a kerületben, mivel a drogosok nem jutnak steril tűhöz. Ezzel szemben Józsefváros vezetése pont azért szüntette meg az együttműködést a Kék Pont alapítvánnyal, mert nem tett eleget a megállapodásuknak és nem gyűjtötte vissza a használt tűket, a drogszemét állandóvá vált a kerület utcáin. De abban sem tudtak semmilyen eredményt felmutatni, hogy tevékenységüknek köszönhetően akár egy kábítószerfüggő is leszokott volna a drogról, működésük kizárólag abban merült ki, hogy steril tűket osztogattak a drogosoknak

Ez volt a Kék Pont Alapítvány irodája a Magdolna Negyedben

A kerületi drogosok ügye a mai képviselő testületi ülésen is vitát váltott ki. Kocsis Máté polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak törvény alapján nincs drogprevenciós, vagy drogrehabilitációs feladata, mégis létrehozták a Budapesten szinte egyedülálló Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF), amelyben civil szakmai szervezetek, addiktológusok, toxikolósuk vesznek részt és tesznek javaslatot az önkormányzat felé a megoldásra. De kijelentette, hogy arányosságot várna el a többi kerülettől is, hogy ne csak pár kerület foglalkozzon a drogosok helyzetével. Ferencz Orsolya képviselő, a józsefvárosi KEF elnöke tökéletes csődnek nevezte a Kék Pont működését. Ehhez a polgármester hozzáfűzte, hogy mióta a Kék Pont a kerületben van, nemhogy csökkent a droghasználók száma, hanem kiugróan megemelkedett. Józsefváros vezetésének továbbá abból is elege lett, hogy a budapesti drogosok nagy része a VIII. kerületbe jár tűért, és ha már itt van, a hozzávaló anyagot is itt veszi meg, majd lövi be magát.

Az önkormányzat speciális drogszemét gyűjtője munka közben

Több lakossági panasz is érkezett az önkormányzathoz az elmúlt években az eldobált használt tűk miatt, az édesanyák amiatt panaszkodtak, hogy már nem tudják biztonságban levinni gyerekeiket a játszótérre, mert lépten-nyomon használt fecskendőkbe és tűkbe botlanak, de a Magdolna negyedben található óvoda nevelői is azzal kezdik a munkájukat, hogy ellenőrzik, van-e bedobált fecskendő az udvaron. A Kék Pont mindig arra hivatkozott, hogy a megállapodás szerint ők csak a nem közterületi drogszemét összegyűjtését vállalták, de szemmel láthatólag ezt sem tették meg. A razziák során számtalan társasház lépcsőházában is több tucat használt tűt szedett össze a kerület speciális drogszemét begyűjtője. Az önkormányzat szerint pedig sokkal nagyobb a járványveszély, ha a kerületi lakosok véletlenül belelépnek, vagy belenyúlnak egy drogosok által használt tűbe. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben