Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felújított épületben kezdik az új évadot

A Turay Ida Színház Józsefvárosba költözik

2014. augusztus 28. csütörtök

Újabb színnel gazdagodik kerületünk kulturális élete. Szeptember második felében már változatos repertoárral várja a kicsiket és nagyokat a Turay Ida Színház, a Kálvária tér 6. szám alatt. A több éve kihasználatlanul álló, egykor szebb napokat látott teátrum belső tereit az önkormányzattal együttműködve újította fel a színház vezetése.

A társulat augusztus 26-án tartotta évadzáró és egyben évadnyitó ülését a volt Józsefvárosi Színház belülről teljesen felújított épületének előadótermében. Igen, nem tévedés évadzáró és nyitó egyben, hiszen a nyári, vidéki előadásaik közül az utolsót augusztus 23-án tartották, és 25-én már az októberi premierjük olvasó próbája zajlott az új épületben.

A Turay Ida Színház eddig vándorló társulat volt, állandó játszóhellyel nem rendelkezett. A társulati ülésen az alapító igazgató, Darvasi Ilona meghatódva emlékezett, hogy az elmúlt 14 év alatt eddig már számos helyen gyűltek össze évadot nyitni, volt úgy, hogy az ő kertjében, vagy óbudai kiskocsmában, de még sohasem egy kőszínház épületében, a saját színházukban. Ezt a bejelentést a színház dolgozói és művészei hangos ovációval fogadták. Az alapító igazgató megköszönte Józsefváros önkormányzatának a segítséget, amit a színház épületének rendbetételében nyújtottak.

Darvasi Ilona elmesélte, hogy bár március 6-án írták alá a bérleti szerződést a kerület vezetésével, a felújítási munkálatokat csak június közepén kezdhették el, hiszen amikor először beléptek az épületbe, nem volt áram, később pedig a kapcsolószekrény is leégett. Így, fele annyi idő alatt kellett (szó szerint) tető alá hozniuk a játékteret, mint azt tervezték, úgy, hogy közben kiderült, a tető beázik, és emiatt leszakadt a mennyezet egy része is. A színház épülete olyan tragikus állapotban volt, hogy a tégláig le kellett verni mindent, az összes vezetéket ki kellett cserélni, új színpadtechnikát építeni és új színházi széksorok is érkeztek. De a világot jelentő deszkák 80%-át meg tudták menteni és helyreállították a színpadot. A felújítási költségeket teljes egészében a Turay Ida Színház Nonprofit Kft. állta.

A társulati ülésen – melyen jelen volt többek között Pásztor Erzsi, Benkő Péter, Berkes Gábor, Keresztes Ildikó, Bencze Ilona, Nagy Gábor és Boros Zoltán színművész is – Darvasi Cecília ügyvezető igazgató büszkén sorolta, hogy a tavalyi évadban összesen 406 előadást tartottak országszerte, melyet 123.000 néző látott. Az új évadban 7 felnőtt, 1 kamaraszínházi és 2 gyermek darabnak lesz premierje a színházban, többek között Verebes István, Kökényessy Ági és Csiszár Imre rendezésében. A 2014/15-ös évad első ősbemutatójára október 18-án kerül sor, ekkor a Bubamara – józsefvárosi West Side Story című musicalt állítják színpadra.

Sántha Péterné, Józsefváros kultúráért felelős alpolgármestere köszöntő beszédében kitért arra, hogy nem csak a Turay Ida Színház vándorolt eddig, hanem jelképesen a színház épülete is, hiszen annyi gazdája, funkciója volt már, hogy felsorolni is nehéz. A játéktér idén lett 101 éves, 1913-ban Józsefvárosi Színpadként nyitotta meg először kapuit, de volt benne mozi és cirkusz is. Az alpolgármester asszony párhuzamot vont Józsefváros viharos történetével is, hiszen az 1956-os forradalomban játszott szerepe miatt, a kommunista időszakban azzal büntették a kerületet, hogy nem fejlesztették, lezüllesztették. Ebben a változás 2010-ben állt be, amikor Kocsis Máté lett a polgármester, aki látványos fejlesztésekbe kezdett. Azóta Józsefváros újjáépül. Ennek fontos eleme a Turay Ida Színház ideköltözése, a régi Józsefvárosi Színház épületének felújítása. De egy kulturális tér mindig méltó környezetet kíván, így hamarosan átadják a megújult Kálvária teret, ahol a színház is található, sőt az önkormányzat jóvoltából felújítják a teátrumnak otthont adó társasház homlokzatát is, hogy így már kívül-belül megszépülve várhassa a közönséget.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben