Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Átadták a Bubit

Elindult a budapesti közbringarendszer

2014. szeptember 08. hétfő

A 2000 fős tesztelést követően hétfőn elindult a Budapesti Bicikli (Bubi) közbringarendszer. A főváros belső kerületeiben telepített 76 állomásból kilenc Józsefvárosban található. A BKK szeptember 22-ig számos indulási kedvezménnyel várja a kerékpározókat.

egy új közösségi közlekedési mód, amelynek lényege, hogy azok számára is biztosítsa a kerékpározás kényelmét és biztonságát, akik valamiért nem tudják, vagy nem akarják saját biciklijüket használni, akik ingáznak Budapestre, vagy akiknek nincs biciklijük.

Józsefvárosi dokkoló állomások

Rákóczi úton a Gyulai Pál utcánál, az Astorián az East West Business Center előtt, a Kőfaragó-Vas utca sarkán, a Rákóczi téren a M4 metrómegálló kijárata előtt, a Bródy Sándor utca - Múzeum körút sarkán, a József körút – Krúdy Gyula utca sarkán, a Mikszáth téren, a Keleti pályaudvarnál a Thököly út felöli oldalon és a Blaha Lujza téren a parkolóban. Összesen 168 kerékpár fér el a kilenc józsefvárosi dokkoló állomáson.

Jeggyel és bérlettel is

A Bubi használata kétféle díjhoz kötött. Egyrészt hozzáférési díjat kell fizetnünk jegy vagy bérlet formájában. A rendszert kipróbálóknak, illetve az alkalmi használóknak létrehoztak 24 órás, háromnapos illetve egyhetes jegyet is. Jegyvásárlás esetén 25000 forintos kauciót zárolnak számlánkról, amely összeg a jegy lejárta után felszabadításra kerül. A rendszeresen Bubizók számára az év végéig érvényes Start bérletet, féléves és éves bérletet kínálnak. A hozzáférési díjon túl a használatért is fizetni kell, de csak abban az esetben, ha az a 30 percet meghaladja. Mivel azonban az állomások 300–500 méterre találhatók egymástól, így ez a díj könnyen kiküszöbölhető. Míg bérlettel bármely állomásról kölcsönözhetünk kerékpárt, jegyet csak az érintőképernyős terminállal ellátott pontokon tudunk vásárolni. 

Induló kedvezmények

A BKK induló kedvezményként az összes jegytípus esetében 100 Ft hozzáférési díjat szabott, mely árak szeptember 22-én éjfélig érvényesek. A Start 3000 Ft, a féléves 8000 Ft, míg az éves bérlet 12000 Ft december 31-ig, mely összegnek egy része letekerhető. A BKK tömegközlekedési bérlettel rendelkezőknek további kedvezményeket alakítottak ki.

A fejlesztés számokban      

A fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. Ebből 900 millió forint az EU-támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak. A rendszer üzemeltetésének főszponzora a Mol, emellett a jegyek és bérletek bevételéből és a Fővárosi Önkormányzat támogatásából tartják fenn a rendszert – olvasható a BKK közleményében.

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben