Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Takarítsák ki a droglobbit az ombudsmani hivatalból

Józsefváros nem lesz a drogosok városa!

2014. szeptember 19. péntek

„Koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által előre megírt jelentést tett közzé az alapvető jogok ombudsmani hivatala” – mondta Kocsis Máté Józsefváros polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzet címoldalon hozta ugyanis, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet programvezetője és az alapvető jogok felett őrködő ombudsman hivatalának főosztályvezetője előre egyeztetett arról, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a jelentést.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere először is azt vetette fel, hogy szerdán az ombudsmani jelentés megjelenése után pár perccel a TASZ már közleményben reagált annak tartalmára. Érdekesnek tartotta továbbá, hogy kedden a drogportal.hu nevű honlapon már olvasni lehetett az ombudsman jelentését, annak hivatalos közzététele előtt, miközben a józsefvárosi önkormányzat nem kapta meg.

A Magyar Nemzet cikke szerint a jelentés már május 28-án kész volt, csak Sárosi Péter, a TASZ programvezetője egy e-mail levelezésben arra kérte az alapvető jogok hivatalának osztályvezetőjét, hogy amíg nyaralni megy, ne hozzák nyilvánosságra azt. A polgármester szerint, ez egy koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt jelentés, amely megkérdőjelezi az ombudsman objektivitását és tárgyilagosságát. Főleg úgy, hogy a TASZ beadványa és az ombudsman elítélő jelentése 90 százalékban megegyezik. Józsefváros polgármestere szerint Sárosi Péter már régóta tisztában van a jelentés tartalmával, annak számára pozitív megállapításaival, és azt kifejezetten az ő lejáratására akarta használni. Megdöbbentő, hogy az ombudsman ezt szentesíti az aláírásával. „Ha jól látom, az aláíráson kívül az alapvető jogok biztosának nem sok dologba van beleszólása”– mondta Kocsis Máté.

Józsefváros vezetője hozzátette, hogy szomorúan tapasztalja, hogy a droglobbi befészkelte magát az ombudsmani hivatalba. Egyúttal felszólította Székely László ombudsmant, hogy takarítsa ki a droglobbit a hivatalból, hiszen semmi keresnivalójuk nincs ott. Az ombudsmani hivatal ugyanis nem lehet a TASZ fiókszervezete. „Szégyen, ami történt az ombudsmani hivatalban, és Józsefváros Önkormányzata nevében visszautasítom magát a jelentést” – emelte ki. Ezzel összefüggésben a politikus arról is beszélt, hogy az ombudsmani hivatal ahhoz asszisztált, hogy egy hazug, jogilag megalapozatlan jelentést íratott alá az ombudsmannal. Kocsis Máté a pénteken kézhez kapott jelentésről elmondta, hogy nem fog rá válaszolni, mert közröhej tárgyának tartja, hogy egy kiadott jelentésről várják a józsefvárosi önkormányzat álláspontját, azt talán közben kellett volna megkérdezni.

Az ombudsmani jelentésben felszólítják az önkormányzatot, hogy takarítsa el a drogszemetet az utcákról. A polgármester felhívta a figyelmet, ha a hivatal körültekintően vizsgálódott volna, tudná, hogy a VIII. kerületi önkormányzat három éve végzi ezt a feladatot, melyet idén januártól az Emberi Erőforrások Minisztériuma is komoly összeggel támogat: a kerületben gépjárművel 4 főállású munkavállaló gyűjti a drogszemetet. Hozzátette, hogy amikor az ombudsman arra kéri, hogy „gondoskodjon” a tűcsere-programról, olyan dolgot kér, amire törvény nem kötelezi az önkormányzatot. Józsefváros önkormányzata nem sért törvényt, minden jogszabályt betart, ami kötelező ránézve, a tűcsere-program fenntartása nem tartozik ezek közé.

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy morálisan sem ért egyet a tűcsere-programmal, mert aki ahhoz hozzájárul, hogy más drogozhasson, tudván azt, hogy belehalhat, az halálba segíti az intravénás felhasználót. „Én ehhez nem vagyok hajlandó asszisztálni, abban akarok segíteni, hogy meggyógyuljon, és ne drogozzon” – jelentette ki a polgármester.

Kocsis Máté szerint a jelentés csak a TASZ érdekeit képviseli, ami csak arra alkalmas, hogy őt lejárassák és azt terjesszék róla, hogy ő veszélyezteti a józsefvárosiak egészséghez való jogát. Ezt a polgármester kikérte magának és visszautasította. „Józsefváros nem lesz a drogosok városa, és az ország sem lesz a drogosoké”- jelentette ki Kocsis Máté.

Újságírói kérdésre Józsefváros vezetője kifejtette, hogy ha az ombudsmani hivatal belső vizsgálata kideríti az alapvető jogok biztosának felelősségét az ügyben, akkor igenis mondjon le.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben