Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ifjúsági park Józsefváros új terén

Megnyílt a FiDo tér

2014. szeptember 25. csütörtök

A Fiumei út és a Dobozi utca által határolt, elhanyagolt és kihasználatlan zöldterületen ifjúsági parkot alakított ki a józsefvárosi önkormányzat. Pénteken egy egész napos eseménysorozattal várja első vendégeit a megújult park, este pedig Gájer Bálint adott koncertet.

Új közteret adtak át Józsefvárosban. A köznyelv által csak FiDo térnek elkeresztelt park a Fiumei út és a Dobozi utca között fekszik, és eddig leginkább csak a kutyások használták az elhanyagolt területet.

Kocsis Máté polgármester a Juventus Rádió reggeli műsorában elmondta (a beszélgetést a cikk végén található videóra kattintva hallgathatja meg), hogy a rendezetlen, kaotikus, koszos területnek már a kezdetektől ifjúsági funkciót szántak. A felújítás tervezete egy véletlennek köszönhetően alakult ki.

A kerületben élő Jani Anna építész ugyanis a diplomamunkáját a FiDo tér rehabilitációjából készítette, melynek alapkoncepciója, hogy a fiatalok itt tölthessék szabadidejüket. Sportpályákat, közösségi épületet álmodott a térre, amely megtetszett az önkormányzat vezetésének, és a fiatal építész tervei alapján vágtak bele a közterület megújításába.

A FiDo teret a Magdolna Negyed III. szociális programjának keretében áprilisban kezdték újjáépíteni 221 millió forintból, azzal a céllal, hogy a kerületben csellengő, csavargó fiatalok energiáit lekössék sportolási lehetőségekkel, kulturált közösségi találkozási hellyel. Van itt öntöttgumi-burkolatú foci-, kosárlabda- és streetball-pálya, kültéri fitneszgépek, két pingpongasztal és óriás sakk is. A közösségi házban szociális munkások különböző programokkal, játék- és sporteszköz-bérlési lehetőségekkel várják a fiatal látogatókat.

A multifunkcionális közösségi helyiségben csoportos játékra, tanulásra és előadások megrendezésére is lesz lehetőség. Az épület egyik érdekessége, hogy a tetején gördeszkapálya található. De természetesen nem csak és kizárólag az ifjúság töltheti itt a szabadidejét, a tér árnyas fái alatti padokon az idősebbek is pihenhetnek, beszélgethetnek. A park kialakításánál azt is szem előtt tartották, hogy kültéri rendezvények, koncertek megtartására is alkalmas legyen.

A parkkal együtt a körülötte fekvő járdák is megújultak, de térburkolatot kaptak a Fiumei úti villamosmegállóból ide vezető gyalogutak is. És ahogy az megújult parkjainknál már megszokott, körbekerítették a FiDo teret is, amelyet a környék nyugalma érdekében éjszakára bezárnak, hogy megóvják az esetleges rongálóktól. A felújítás egy átfogó szociális programmal is párosul.  A tér legfontosabb funkciója, hogy olyan rendezvényeket, programokat, sportolási lehetőségeket nyújtson a helyi gyerekek, fiatalok és családjuk számára, amelyekkel hasznosan tudják eltölteni a szabadidejüket.

A FiDo közösséget teremt

Egry Attila alpolgármester a tervezők és az önkormányzat fogadásán tartott beszédében kiemelte, hogy a FiDo tér átadásával a Magdolna negyed megújulása visszafordíthatatlan. A sok funkció közül a szociális feladatot emelte ki, azt, hogy az utcán csellengő gyerekek, fiatalok a közösségi házban szervezett és értelmes programokon vehetnek részt. Dick Sikkes, a teret tervező holland cég vezetője pohárköszöntőjében azt mondta, hogy ennek a parknak közösségteremtő ereje lehet; összehozhatja a környéken élőket. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben