Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Budapest vezetése közelebb került a budapesti emberekhez”

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

2014. november 07. péntek

Pénteken esküt tettek a Fővárosi Közgyűlés tagjai, amellyel hivatalosan is megalakult az új testület. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek tagja Tarlós István főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és kilenc, kompenzációs listán bejutott képviselő. Az ülésen ünnepi beszédben Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette, hogy nagy lehetőségeket lát abban, hogy a fővárosnak mostantól olyan vezetői lesznek, akiket a budapestiek közvetlenül választottak meg. Az alakuló ülésen megválasztották a főpolgármester-helyetteseket, és Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a következő évek elhozzák majd a magyar fellendülés korszakát, amely magában foglalja a főváros felemelkedését is. A kormányfő a Fővárosi Közgyűlés tagjai előtt hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy a 2010-ben felmutatott összefogás nem szalmaláng volt, hanem tartós, hosszú távú egység, amelynek része a nemzet fővárosa is. Most pedig eljött az igazi magyar fellendülés megalapozásának történelmi pillanata – mondta. A miniszterelnök kiemelte, hogy minden kérdésben az emberek mellett kell állni, velük kell megvalósítani a terveket, aminek jól bevált eszköze a nemzeti konzultáció. Azt is fontosnak nevezte, hogy a konfliktusoktól sem szabad félni, szerinte egy demokráciában nem is lehet konfliktusmentes politikát folytatni. Hangsúlyozta: az elmúlt négy évben sokkal többet ért el az ország úgy, hogy vállalta a nehéz küzdelmeket, mint ha csendben maradt volna, és vakon követi azt, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió vagy valamely nagyhatalom utasításba ad. „Szuverén országhoz méltatlan dolog lenne ez”.

Orbán Viktor nagy lehetőségeket lát abban, hogy a fővárosnak mostantól olyan vezetői lesznek, akiket a budapestiek közvetlenül választottak meg, nem pedig pártlistákról, így „Budapest vezetése közelebb került a budapesti emberekhez”. Felidézte az elmúlt négy évben megvalósított fővárosi beruházásokat, első helyen a 4-es metró ügyének rendezését. „A rom szó csak a kocsma mellett mutat jól, ezért megújult a Ludovika, a Várkert Bazár, a Zeneakadémia és az Erkel Színház. Emellett felépült a Budapest Music Center és a Groupama Aréna. Véleménye szerint Tarlós István személyében a szavazók olyan főpolgármestert választottak, aki mindig is tudta, milyen a város valódi arca.

Tarlós István főpolgármester szerint a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most, s valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül. A főpolgármester szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. A városvezető arról is beszélt: Budapest szuverén és szabad város. „Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van demokrata barátunk. Akkor is meg akarták mondani, hogy mit szeressünk, és hogy szeressük, s úgy tűnik ez most is így van. Mi magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan” – fejtette ki Tarlós István.

A beszédeket követően a közgyűlés tagjai több ponton módosították a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz). Megváltozott képviselők javadalmazása, a kerületi polgármesterek plusz juttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, a kompenzációs listán bejutottak alapdíját pedig csökkentették. Az szmsz-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket. Az alakuló ülésen megválasztották a főpolgármester-helyetteseket is, a határozat értelmében Bagdy Gábor a pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán területért felelős főpolgármester-helyettes lett. A testület egyhangúlag megválasztotta Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Forrás/Fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben