Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Novemberben és decemberben portrékat vetítenek

Magyar dokumentumfilmek az Urániában

2014. november 10. hétfõ

Filmklub indul a magyar dokumentumfilm történetéről az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A száz filmből álló lista többek között a XX. század sötét fejezeteit, a tabunak számító történelmi traumákat veszi sorra. A sorozat első vetítését november 10-én tartják, este hat órától Kovács András Nehéz emberek című filmje látható.

A vetítések hétfőnként 18 órától kezdődnek az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri termében, amelyet minden alkalommal beszélgetések, viták követnek meghívott vendégekkel, alkotókkal. A sorozat a két évvel ezelőtt indult, játékfilmeket bemutató 53 magyar film című vetítéssorozat folytatása, Sára Sándor rendező kezdeményezésére.

A dokumentumfilmeket a Magyar Művészeti Akadémia film- és fotóművészeti tagozata válogatta filmesztéták és történészek bevonásával. A művek 1936 és 2013 között születtek, ezeket tematikus blokkokba rendezték. Előreláthatóan tizenhárom témakör kerül sorra, a dokumentumfilmek többek közt feldolgozzák a XX. század két nagy népirtását, a művek bemutatják szocializmus valódi arcát, láthatók lesznek rendszerváltó dokumentumfilmek, a sorozat kitér a dokumentumfilm és a humor kapcsolatára is.

Az idén novemberben és decemberben műsorra tűzött első szériában (Nehéz emberek) portréfilmek tekinthetők meg. Elsőként, november 10-én este, Kovács András Nehéz emberek című műve látható, a beszélgetésén jelen lesz a rendező is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben