Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros több Ybl-alkotásnak is helyet ad

Hiánypótló album Ybl Miklós munkáiról

2014. november 12. szerda

Az építész születésének bicentenáriuma alkalmából Halász Csilla, Őrfi József, Viczián Zsófia szerzőktől Tímár Sára fényképeivel illusztrált album jelent meg a mester építészeti örökségéről. A Várkert Bazárban tartott bemutatón a szerzők mellett az Ybl-épületeknek otthont adó települések egyes képviselői is jelen voltak, Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

A Ybl Miklós által tervezett épületek közül a jelenleg az egyik legjobb állapotban lévő, nemrégen felújított, monumentális Várkert Bazárban tartották az Ybl összes című hiánypótló album bemutatóját. Az átfogó kiadvány a XIX. század egyik legelismertebb építészmesterének a mai napig fennmaradt alkotásait mutatja be látványos fényképeken és szakszerű, ám mégis olvasmányos leírásokon keresztül.

Józsefvárosban található a kötetben is szereplő Degenfeld-palota

Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere üdvözölte a könyv létrejöttét, és egyben köszöntötte az Ybl-épületekkel rendelkező azon települések képviselőit is, akik részt vettek az eseményen. Józsefvárost, amely az egyik legtöbb, tizenegy Ybl által tervezett épület, építmény helyszíne, Sántha Péterné, a kerület alpolgármestere képviselte. A kötet pillanatfelvételt ad Ybl által ránk hagyott építészeti örökségről, amelynek köszönhetően azt is láthatjuk, mi az, amit még meg kell mentenünk – méltatta az albumot köszöntőjében a várnegyed első embere.

 

A könyvbemutatón részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is

Ráday Mihály szerkesztő, operatőr, aki számos könyvet írt már az épített örökségünkről, az Ybl-emlékév fontos elemének tartja a hiánypótló kiadvány megjelenését. Az ötletgazda szerző, Halász Csilla szerint útikönyvként is olvasható a kiadvány, hiszen 52 Ybl-épületnek otthont adó települést látogattak meg a Kárpát-medencében, mely helyszíneket a kötet térképes formában is illusztrálja. Őrfi József, a kötet egyik társszerzője, szakmai épületkritikákkal látta el a fejezeteket. A könyv harmadik szerzője, Viczián Zsófia szerint a könyvvel az építész korának világát is sikerült bemutatni.

 

A könyv szerzői: Halász Csilla, Viczián Zsófia, Őrfi József 

A kiadvány olvasói 113 Ybl-örökséggel ismerkedhetnek meg, melyek közül Józsefvárosban található a Károlyi-, a Degenfeld-, a Festetics-, és Pálffy Pálné-palota, a Bókay János-, Károlyi Alajos-bérház, a Nagy Templom utcában található, az egykori Pesti Első Bölcsőde Egylet épülete, a régi képviselőház, a Nemzeti Múzeum Széchényi-terme valamint több síremlék és mauzóleum is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben