Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Oltás és életmentés

Gyakorlatoztak a józsefvárosi tűzoltók

2014. december 18. csütörtök

A katasztrófavédők felkészültségét, készségeit rendszeres gyakorlaton ellenőrzik, december közepén a Semmelweis Egyetem Balassa utcai mosodájában kellett bizonyítaniuk a kerületi tűzoltóknak. A mentésből és oltásból álló gyakorlatot az egységek szakszerűen oldották meg.

Kéthavonta gyakorlatot tartanak a tűzoltók, melynek keretében szakmailag ellenőrzik tudásukat. Ezúttal a Balassa utcai Semmelweis Egyetem mosodája volt a helyszín. A háromnapos gyakorlat célja a készenléti tűzoltók helyismereti és szerelési készségeinek ellenőrzése. Szebelédi Márta tűzoltózászlóstól megtudtuk, a gyakorlatozásnak tétje is van: amennyiben nem sikerül azt meghatározott időn belül teljesíteni, akkor egy későbbi időpontban meg kell ismételni a feladatot.

A tűzoltóknak mindent úgy kell tenniük, mintha az éles helyzet lenne. A riasztással kezdődő gyakorlaton megkapták az instrukciókat: „a textiltisztító- és javító üzem földszinti szennyes tároló helyiségében lévő nagy mennyiségű textília kigyulladt. A tűz és a füst veszélyt jelent az ott dolgozókra, valamint a tűz keletkezési helyének közvetlen közelében lévő vegyszerraktárra”.

A helyszínre érkező katasztrófavédők egy helyi viszonyokat ismerő alkalmazottól megkapták a további tudnivalókat is: az épületből a dolgozók többsége kimenekült, azonban két főt nem találnak. A tűzoltók felkészültek a mentésre, az épület bejáratánál kék zászló jelezte számukra, hogy fel kell venniük a légzőkészülékeiket. A tűz fészkét piros zászló imitálta. Az épületből a két személyt kimentették, ami után következhetett az oltás.

Az egységek a feladatot pontosan és szakszerűen hajtották végre. Bene Krisztián, a VIII. kerületi tűzoltók parancsnok-helyettese a gyakorlatot megfelelőre értékelte.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben