Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magyar népdalok a Polgárok Házában

Budai Ilona Józsefvárosban is otthon van

2014. december 23. kedd

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódott a Magyar Örökség-díjas Budai Ilona rendhagyó előadása a Polgárok Házában. A művésznő immár kilenc éve vezeti a Visi Imre utcában található intézményben népdalkörét, amely most egy kicsit átalakult, ugyanis egy dalokkal teli műsor keretében mutatták be a népdalénekessel készült portrékönyvet és az Elindult Mária című karácsonyi lemezét.

A karácsonyi várakozás, az advent jegyében telt Budai Ilona népdalköre a Polgárok Házában. A mostani alkalom eltért az eddigiektől, hiszen mind az előadók, mind a közönség köre kibővült, ugyanis most mutatták be a művésznő életét és pályáját összefoglaló „Szárnyaddal, s torkod élivel…” című portrékötetet és a tanítványaival közösen készített karácsonyi lemezét. A helyszín sem volt véletlen, sőt tudatosan választotta a népdalénekes a Polgárok Házát, mivel immár kilenc éve havi rendszerességgel tartja népdalkörét itt, Józsefvárosban, nem csak józsefvárosiaknak.

Budai Ilona a műsor folyamán megosztotta a hallgatósággal, hogy egy olyan Győr melletti kis faluból származik, ahol a mindennapok része volt a népdalok éneklése. A pályán mégis gimnáziumi magyar tanára indította el, aki első versenyére is benevezte, majd a Ki Mit Tud?-on szerepelt sikerrel, a Röpülj Páva című televíziós énekversenyt pedig meg is nyerte, amivel országos hírnévre tett szert. A műsor elején Takács Bence színész-műsorvezető tolmácsolásában meghallgathattuk Nagy László Szólítlak hattyú! című, „énekes Budai Ilonának” írt versét, melynek egyik sora lett a kötet címe is.

Az est folyamán több dal is elhangzott az Elindult Mária című karácsonyi lemezről, sőt mivel a művésznő nagyszerű mesélő is, székely tájszólásban előadott egy szép karácsonyi történetet is. Budai Ilona a népdalokat a magyar kultúra egyik legnagyobb élő kincsének tartja, és örömmel látja, hogy egyre több fiatalt ragad magával a magyar népdal, népzene és néptánc csodálatos világa. A Polgárok Házában minden hónap első szerdáján tartott népdalkörébe természetesen nem csak a fiatalokat várja, hanem minden dalos kedvű józsefvárosit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben