Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

2010-től Józsefváros átveszi a parkolás üzemeltetését

2010. január 05. kedd

A jövő év elejétől a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szedi a Centrum Kft. helyett a parkolási díjakat a kerületben.

2010. január 1-jétől a Józsefvárosi Közterület-felügyelet végzi a VIII. kerületben a parkolás üzemeltetését – Kocsis Máté javaslatára a képviselő-testület december 2-i ülésén döntött így. A kerület a Centrum Parkoló Kft-vel kötött szerződését 2009. december 31-i hatállyal megszünteti. Józsefváros hosszútávon az eddigi bevétel többszörösével számol a parkolás saját kézbevételével. 

Az önkormányzat a Józsefvárosi Közterület-felügyelet számára a parkolási feladatok ellátására 33 fő létszámot engedélyezett, a feladat ellátásához szükséges személyi és dologi feltételeket teljes mértékben biztosítja. Az önkormányzat ügyfélszolgálati iroda kialakításához új telephelyet is átad a felügyelet számára. A feladat ellátásához szükséges egyszeri beszerzések összege nettó 88 millió forint.  

„Józsefváros parkolásból származó bevétele hosszútávon megtöbbszöröződik, amelyet a kerületi utak állapotának javítására, takarításra, közlekedésbiztonsági beruházásokra fogunk fordítani” – kommentálta az előterjesztést Kocsis Máté, a kerület november 22-én megválasztott polgármestere. 

Józsefvárost 2008-ban 53 millió forint bevétel illette a parkolás üzemeltetéséből. A képviselő-testület által szerdán tárgyalt koncepció számításai szerint, az önálló üzemeltetés második évében, 2011-ben már 175 millió forint bevétellel számolnak.  

A Centrum Parkoló Szolgáltató Kft. által üzemeltetett 2126 db parkolóhely üzemeltetésére kötött szerződés 2009. december 31-ével hatályát veszti. További 574 db parkolóhely vonatkozásában csak 2015-ben jár le az önkormányzat és a Centrum Kft. közötti szerződés, azon parkolóhelyek üzemeltetését a szerződés lejárta után tudja átvenni az önkormányzat. 

A Józsefvárosi Önkormányzat már egy hónappal ezelőtt döntött arról is, hogy 2010-től a kerékbilincselési feladatokat is maga látja el, abból évi 30 millió forint többletbevétele lesz a kerületnek.

Szakít Józsefváros a Centrummal (RTL Klub videó)

Házon kívül a parkolásról (RTL Klub videó)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben