Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szemünk fénye, a gyermek

Intézkedések a gyermekek védelmében

2015. január 01. csütörtök

Az egyik fajta politika szerint a gyermeknevelés magánügy, és a szülő felelőssége minden ezzel kapcsolatos kérdés és teher. A másik gondolkodásmód szerint a gyermek közügy, ezért a gyermeket vállaló családokat támogatni kell az adórendszerrel, a mindennapi megélhetés terheinek csökkentésével, otthonteremtéssel, a gyermekeket védő keményebb büntetőpolitikával, az oktatás céljainak meghatározásával. 2015-ben a kormány folytatja a gyermekek és a családok védelmét szolgáló intézkedéseket.

Zsebben a bruttó fizetés

A családpolitika egyik legerősebb alapja a 2011-ben bevezetett családi adórendszer, amely radikális adócsökkentést jelentett. Európa egyik legalacsonyabb adókulcsa és a családi adókedvezmény együttes hatásaként mára már meghaladja a több ezer milliárd forintot az az összeg, amely a családoknál maradt: 270 ezer kiskeresetű, többgyermekes családnak gyakorlatilag megmarad a bruttó fizetése.

A kormány vállalta, hogy 2016-tól kezdve négy év alatt a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emeli a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. 2015-ben a házasságkötést szintén adókedvezménnyel ösztönzik.

Családok megélhetése

Az eddigi rezsicsökkentéssel a családok terhei 350 milliárd forinttal csökkentek. A kormány nem engedi el a bajbajutott devizahiteles családok kezét sem: 2010-től intézkedések sorozatát hajtotta végre több százezer otthon megmentése érdekében.

A bankok elszámoltatásával 2015-ben ezermilliárd forint kerül vissza az emberekhez, 25-30 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Jövő év júliusától elindul a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amelyet már egygyermekesek is igényelhetnek: új lakás vásárlása, építése mellett használt lakás vásárlására, illetve meglévő bővítésére is felhasználható.

Kisgyermekes édesanyák megbecsülése

2010 óta újra három éven át jár a gyes. Az idén életbe lépett egy teljesen új családtámogatási forma is. A gyed-extra anyagilag is ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést, és kedvezőbb feltételeket biztosít a szülők munkába állásához. A kormány adókedvezményekkel ösztönzi a munkáltatókat is a kisgyermekes szülők foglalkoztatására: a Munkahelyvédelmi Akcióban 30 ezer kisgyermekes édesanya foglalkoztatása vált lehetővé. Jövőre már részmunkaidőben is nagy adókedvezmény jár a munkáltatóknak.

A kisgyermekes édesanyák boldogulását és foglalkoztatását segíti, hogy 2010 óta 6 ezer új bölcsődei férőhely létesült, fejlesztették a családi napköziket, és több mint 5 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma. A gyermekvállalást ösztönzi az új Babakötvény is.

A gyermeknek a családban a helye

A kormány célja, hogy minél több állami gondozásban lévő gyermek családi környezetben nevelkedjen. Ezért egyszerűbbé tette és anyagilag is ösztönzi az örökbefogadást. A nevelőszülők munkáját ma már munkaviszonyként becsülik meg, és egyetlen család nélküli 12 év alatti gyermek sem adható állami intézetbe.

 

Nincs pardon a gyermekek elleni bűncselekményeknek

A családok védelme az új Büntető Törvénykönyvben minden eddiginél súlyosabban bünteti a gyermekek elleni – különösen a szexuális és a kábítószerrel kapcsolatos – bűncselekményeket. Súlyosabban büntetendő az, aki 18. életévét be nem töltött személynek kínál vagy ad át kábítószert.

A drogok területén a kormány további intézkedéseket tervez a gyermekek védelmére, a mai kábítószerpiac ugyanis a kiskorúak számára is könnyen elérhető, egyre olcsóbb és veszélyesebb drogokat kínál.

 

Ingyen étkezés még több gyermeknek

A legrászorultabb gyermekes családokat ingyenes tankönyvvel, gyermekétkeztetéssel, kormányzati ösztöndíjakkal és az Erzsébet-program keretében üdültetéssel is segítik. 2013-ban indult el az ingyenes tankönyvellátás. Az elsősök, a nagycsaládban élők és a rászorulók ingyen jutnak tankönyvekhez, az idén ez több mint 700 ezer tanulót jelent.

Eddig a gyerekek negyven százaléka (275 ezer) kapott térítésmentesen ételt a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban: a jövőben kétharmaduk ehet ingyen. A kormánypárt elképzelései szerint a nagycsaládosok, a szociálisan rászorulók, a tartósan beteg, a fogyatékkal élő gyermekek számára – az eddigi félárú helyett – teljesen ingyenes lehet az étkeztetés. 2016. január 1-jétől ingyenes étkeztetésben részesülnek azok a bölcsődés és óvodás gyerekek, akiknek a családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben