Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb terünk lett gyönyörű

Térátadó és színházavató a Kálvárián

2014. szeptember 21. vasárnap

Az újjávarázsolt Kálvária tér átadóját egybekötötték a téren található Turay Ida Színház ünnepélyes megnyitójával. A két jeles eseményen megjelent Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Rétvári Bence államtitkár is. Az átadáson a Kálvária tér történetére utalva Kocsis Máté polgármester kiemelte, hogy a megújult parkot nem átadják, hanem visszaadják a józsefvárosiaknak.

 Szép számmal gyűltek az érdeklődők és a környékbeliek vasárnap délután a Kálvária téren, hogy az átadó után újra birtokba vehessék a megújult parkot, játszóteret és kutyafuttatót. A térre rá sem lehet ismerni, úgy kivirágzott, kizöldült, az új játszóteret nagy vidámsággal vették birtokba a gyerekek, a Baross utca másik oldalán pedig infopont létesült elsőként a kerületben.

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, mellette felesége, Makrai Katalin, Sántha Péterné alpolgármester és Rétvári Bence államtitkár a Kálvária tér átadásán

Kocsis Máté polgármester megnyitóját azzal kezdte, hogy évekkel ezelőtt sok panasz érkezett az önkormányzathoz a lakosság részéről, hogy nincs egy park, ahova le lehetne menni, nincs egy pad, ahová le lehetne ülni, meg vannak rongálva a játszóterek és az őrizetlen parkok elindultak az enyészet útján. Ezért fogott az önkormányzat a park felújításokba, mert szerették volna az emberek jogos igényét kielégíteni. „A Kálvária tér egy azon terek közül tehát, amit nem átadunk, hanem visszaadunk a józsefvárosiaknak” – mondta a polgármester. Kocsis Máté hozzáfűzte, hogy most véget ért az a hosszú időszak, amikor nem törődött senki a terekkel, nem volt gazdája semminek. De az évtizedek alatt az emberek is elveszítették a hitüket, hogy lehet szép terük. Mi azt valljuk, hogy minden józsefvárosinak jár ez a szép környezet, bárhol is éljen a kerületben, ezért idén 29 közterünk és parkunk újult meg – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Kocsis Máté polgármester visszaadta a teret a józsefvárosiaknak

Kocsis Máté emlékeztetett rá, hogy a Józsefváros újjáépül program az intézményekkel kezdődött: felújították az összes iskolát, megújult az óvodák nagy része és a bölcsődék is, sőt új bölcsőde is épült. Felújították a Józsefvárosi Galériát, megépült az új Teleki téri piac és októberben indul az Auróra utca szakrendelő rekonstrukciója. Ezt követte a közterek, parkok felújítása, melynek egyik szép példája a Kálvária tér. Kocsis Máté elmondta, hogy sokan örülnek az új parkoknak, de azt is fontosak tartják, hogy szűkebb környezetük, lakóházuk is megújuljon. A következő években tehát az önkormányzat a legtöbb energiáját a társasházak megújításába fekteti. A polgármester beszédében felkérte a környékbelieket, hogy vegyék bátran (újra) használatba a teret, pihenjenek, beszélgessenek, hozzák le játszani gyermeküket. Tegyék ezt biztonsággal, hiszen a Kálvária tér parkja állandó őrzés alatt lesz. Azért is, hogy a tér betöltse közösségteremtő és erősítő funkcióját, ahol emberek találkoznak és beszélgetnek egymással. A polgármester végül megköszönte a helyiek türelmét, amit az építkezés alatt tanúsítottak és reményét fejezte ki, hogy a végeredmény minden bosszúságért kárpótolja majd őket.

Schmitt Pál és Rétvári Bence vágták át a szalagot

A megszépült Kálvária tér átadójával nem ért véget az események sora, hiszen Schmitt Pál, Rétvári Bence és Kocsis Máté, Darvasi Ilona igazgatóval együtt vágta át a szalagot, mellyel megnyitotta kapuit a kerületbe költöző Turay Ida Színház. A színházigazgató megnyitójában elmondta, hogy a társulat hosszú utat tette meg, míg megállapodott itt Józsefvárosban, éveken át keresték a helyüket, mozgó színházként működtek, az ország szinte összes játszóhelyén felléptek. Háláját fejezte ki a kerület vezetésének és az itt élőknek, hogy befogadták a társulatot. „Végre elmondhatjuk, hogy van egy hely, ahol jó lesz dolgozni, ahová jó lesz hazajönni és ahonnan jó lesz elindulni” – mondta Darvasi Ilona. Az igazgató hozzáfűzte, hogy a Turay Ida Színháznak végre van színházterme, egy otthona, amire 14 évig nem volt példa, de mostantól ezen a gyönyörű téren, a kívül-belül megújult játszóhelyen várják a közönséget. A Kálvária tér 6. szám alatti ház homlokzatát és a színház tér födémét az önkormányzat, míg a színház belsőt a társulat újította fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a színház megnyitása alkalmából elmondott köszöntőjében kiemelte, hogy a tér és a színház szép példája annak, hogy ha megújul a külső az a belsőre is hatással van. Az államtitkár gratulált Kocsis Máténak, hiszen még soha nem találkozott olyan polgármesterrel, aki kijelenthette volna, hogy településének összes tere megújult. De a színházra utalva hozzátette, hogy azok a terek is nagyon fontosak, ahol az emberek egy-egy előadáson megélhetik érzelmeiket, amiket a mai rohanó világban különben nem tudnak. Rétvári Bence óriási dolognak tartja, hogy egy társulat önerőből épített saját otthont magának.

A felújított Turay Ida Színház

A díszelőadás előtt a békéscsabai Jókai színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, Fekete Péter adta át ajándékát, egy színházi gongot, melynek megszólaltatásával Rétvári Bence ünnepélyesen megnyitotta a színházat és az évadot. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben