Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tavaly 11.274 órát szolgáltak

Áldozatsegítés és bűnmegelőzés polgárőrökkel

2015. február 04. szerda

A polgárőrség jelenléte, munkája nagyban hozzájárult a józsefvárosiak biztonságérzetének javulásához – jelentette ki Zentai Oszkár a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) hatodik ülésén. A rendezvényen a Józsefvárosi Polgárőr Egyesület tagjai részére tartottak előadásokat az áldozatsegítés és a bűnmegelőzés témakörében. A polgárőrök az elmúlt évben több mint 11.000 órát töltöttek az utcán, rendszeresen járőröznek rendőrökkel, munkájuknak meg is van az eredménye.

Egy 30 éves józsefvárosi nő reggelente rendszeresen gyalog járt a szomszédos kerületi munkahelyére, sosem történt vele semmi baj. Egy decemberi reggelen azonban egy férfi késsel megfenyegette, elvette a táskáját értékeivel, hivatalos papírjaival, telefonjával együtt. Hazafelé indulva vette észre a polgárőrök autóját, akik segítettek a nőnek: értesítették a rendőrséget, felvették az adatait, pontos leírást kértek az elkövetőről, ezzel is segítve a rendőrség munkáját.

Egy másik alkalommal a polgárőrök egy alufólia-csomagot a kezében tartó gyanús, más férfiakkal beszélgető alakra lettek figyelmesek járőrözés közben. Hozzájuk lépve látták, hogy a fóliában növényi anyag van. Rendőrt hívtak, a kiérkezéséig a helyszínen tartották a férfit.

A fenti eseteket Gór-Nagy György, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság főtörzsőrmestere ismertette a Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal (TÁMOP-5.6.1-C-11/1-2011-0002) ülésén, bemutatva a rendőrség-polgárőrség közös együttműködésének egy-egy eredményét. A konkrét eseteket elemezve az előadó és a jelen lévő polgárőrök megvitatták az együttműködés lehetőségeit, melyek azok a pontok, ahol a polgárőrök segíthetik a bűnüldöző szervek munkáját.

Az áldozatoknak is segítenek

A Józsefvárosi Polgárőr Egyesület elnöke, Kaiser József elmondta, rendszeresen találkoznak idősekkel, iskolásokkal is, akiknek előadásokat is tartottak elsősorban arról, miképpen kerülhetik el az áldozattá válást.

Kaiser József hozzátette: sokan tesznek azért az utcákon is, hogy az áldozattá váló személyeknek segítsenek, megmondják, hogy kihez, hová tudnak fordulni. A JÁSZER ülésén áldozatvédelmi esetek bemutatásán keresztül a megvalósuló együttműködést értékelte Dr. Vojnovics Ibolya, Budapest Főváros Kormányhivatala Áldozatsegítő osztályának vezetője is.

A lakosság elégedett a polgárőrökkel

A Tárki Társadalomkutató Intézet januári közvélemény-kutatása kimutatta: tavaly kerületiek 8 százaléka került kapcsolatba a polgárőrséggel, a lakosság javulást tapasztalt a polgárőrség jelenlétével kapcsolatban, tevékenységüket hatékonyabbnak látják és elégedettebbek is vele. Mint Kaiser József elmondta, munkájuk legfontosabb eleme az alázatosság és az elkötelezettség. A közbiztonság javítása mellett kiemelten fontos, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a helyi lakossággal és a kerület különböző hivatalos szerveivel is.

Polgárőrség Józsefvárosban

2013 szeptemberében alakult meg a Józsefvárosi Polgárőr Egyesület, az önkormányzat indulásukat a Magdolna utca 33. alatt található berendezett irodával és 8 millió forinttal támogatta. Ma a polgárőrségnek már 52 tagja van. A tavalyi évben a 11.274 órát töltöttek a kerület utcáin, főleg esténként, éjszakánként vigyáztak a közbiztonságra. Naponta 4-5 polgárőr járta, járja a kerületet, két járőrautóval is, egyes tagjaik rendőrökkel közösen teljesítenek szolgálatot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben