Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az EUB folytatását tervezi az önkormányzat

A palotanegyediek szerint határozottan fejlődik a városrész

2015. február 06. péntek

A Palotanegyedért Egyesület (CaPE) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 76 százaléka érzi az Európa Belvárosa Program (EUB) első és második ütemének eredményeit. Józsefváros alpolgármestere, Egry Attila kijelentette: a város vezetése azon dolgozik, hogy folytatni tudja a programot a társasházak felújításával.

Az egyesület felmérést Tircsi Anikó, a CaPE munkatársa ismertette a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban.  A kutatást 2014 őszén, a Palotanegyed lakóinak körében végezték, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 76 százaléka határozottan érzi az elmúlt években történt fejlesztések pozitív hatását. A felmérésben résztvevők 63 százaléka pedig sosem szeretne elköltözni a negyedből.

Habár a zajterhelést többen negatívumként említették, örömmel látták az idegenforgalom fellendülését. Az is kiderült, hogy az itt élők jelentős többsége kulturális és egyetemi negyedként tekint a környékre, ami szoros összhangban áll a Józsefvárosi Önkormányzat céljaival és elképzeléseivel.

Az intézményi találkozón a környék önkormányzati képviselője, Szilágyi Demeter és Egry Attila alpolgármester is jelen voltak. Józsefváros alpolgármestere a felmérésre reagálva elmondta: a kerület vezetése továbbra is a már megkezdett úton kíván tovább haladni, amelynek lényege a kulturális élet, a gazdaság és a turizmus élénkítése, a mikro- és kisvállalkozások támogatása valamint a társasházak – pályázati úton történő – felújítása.

Az alpolgármester kijelentette azt is, hogy az önkormányzat folytatni szeretné az Európa Belvárosa Programot a közterületek és a társasházak megújulása érdekében. Hozzátette: a hamarosan megújuló Bródy Sándor utca környékén egy galéria negyedet alakítanának ki, amelynek részletein jelenleg is dolgoznak.

Ezt követően a jelenlévő kulturális, oktatási, civil és szociális intézmények, egyesületek – többek között a Párbeszéd Háza, a Festetics Palota, a Molnár Ferenc általános iskola, a Trefort gimnázium, a Vasas Művészegyüttes, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Maladype Színház, a Budapesti Helytörténeti Társaság és a Gyermekek Átmeneti Otthona – munkatársai mondták el, hogyan járulhatnak hozzá a fent említett tervek megvalósításához. A fórum végén Sipka Júlia, a CaPE munkatársa ismertette az egyesület által 2015-re tervezett programokat, amelyekről a www.cape.hu honlapon olvashatnak bővebben. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben