Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Budapest rendőrfőkapitánya szerint példaértékű a modellprogram

BRFK: valamennyi kerületre ki kell terjeszteni a józsefvárosi áldozatsegítő programot

2015. február 10. kedd

Budapest összes kerületében tovább kell vinni a józsefvárosi áldozatsegítő modellprogramot – fogalmazta meg Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal elnevezésű projekt keddi záró konferenciáján. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere szerint érdemes a programot folytatni és a lakosságot még nagyobb arányban bevonni.

Józsefváros Önkormányzata, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közös modellprogramja 2013 márciusában indult azzal a céllal, hogy a helyi áldozatvédelmi és bűnmegelőzési rendszert erősítse, illetve hogy az áldozattá vált személyek sérelmeinek kezelését végző ellátórendszert hatékonyabbá tegye. A projekt sikeresen zárult, amelyet alátámaszt a Tárki Társadalomkutatási Intézet januárban közölt – és a konferencián is ismertetett – kutatása is: a modellprogram hozzájárult ahhoz, hogy a józsefvárosiaknak jelentősen nőtt a biztonság-érzete, javult az áldozatok segítése, hatékonyabb lett a bűnmegelőzési program.

„Feladatunk a bűnüldözés mellett a bűnmegelőzés, amelyre 2015-ben a rendőrség kiemelt figyelmet fordít, és amelybe tökéletesen illeszkedik a józsefvárosi modellprogram” – mondta Bucsek Gábor. Budapest rendőrfőkapitánya szerint a kezdeményezést Budapest összes kerületében tovább kell vinni. Fontosnak nevezte, hogy az áldozatoknak a tréningeken részt vett szakemberek segítsenek feldolgozni a történteket, és felkészítsék őket a hasonló helyzetek elkerülésére. 

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere közleményében kifejtette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzat és a rendvédelmi szervek szoros együttműködése, az önkormányzat által hozott rendvédelmi intézkedések, mint például a térfigyelő kamerahálózat bővítése, a kínai piac bezárásának támogatása, a Teleki téri piac újjáépítése, illetve a kerületi rendőrség munkájának támogatása jelentős hatással vannak a lakosság biztonságérzetére. Józsefváros polgármestere a Tárki felmérésre utalva kiemelte: a józsefvárosi lakosság biztonságérzetét jelző mutató 25 százalékkal, a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzat bűnmegelőzési munkájával való elégedettségi mutató pedig 20 százalékkal javult 2014-re az előző évhez képest. Kocsis Máté hozzátette: a 2013-ban indult modellprogram is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évben jelentősen javult ez a mutató. Mint kifejtette, a program igen népszerű a józsefvárosiak körében, mára jelentősen nőtt azok aránya, akik szeretnének bűnmegelőzési tanácsokat kapni. „Ezért úgy gondolom, érdemes a programot folytatni és abba a lakosságot még nagyobb arányban bevonni.”

A modellprogram részeként létrehozott Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) elnöke, Zentai Oszkár képviselő szerint kiemelt cél, hogy a sértett merjen segítséget kérni. „Fontos, hogy az áldozattá vált személyekkel foglalkozó szakemberek ne egy újabb ügyként tekintsenek rájuk, hanem lássák az embert, aki egy komoly traumán esett át.”

Koscsóné Kolkopf Judit, a józsefvárosi projekt szakmai vezető-helyettese elmondta, a közösen kidolgozott segítségnyújtó józsefvárosi modell a jövőben biztosíthatja a hatékonyabb áldozatsegítést. A munka nem áll meg, a folytatást az elkövetkezendő három évben JÁSZER biztosítja programok szervezésével, a szakmai szervezetekkel való további együttműködéssel.

Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal (TÁMOP-5.6.1-C-11/1-2011-0002) elnevezésű projektben részt vevők közül elismerésben részesült mások mellett: Zentai Oszkár (a JÁSZER elnökeként szerepet vállalt a modellprogram kidolgozásában és terjesztésében), Koscsóné Kolkopf Judit (a józsefvárosi konzorciumi partner egyik szakmai vezetőjeként tevékenykedett) és Bíróné Szunai Orsolya (a Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. kerületi Hivatal Gyámhivatalának vezetője, „a projekt egyik legaktívabb szereplője”).

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben