Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Film a rafinált gonoszságról

Lejáratás és bomlasztás a pártállamban

2015. február 13. péntek

A kommunista állambiztonság eddig kevésbé ismert módszerét mutatja be két, egymástól politikailag távol álló megfigyelt esetén keresztül a Lejáratás és bomlasztás című dokumentumfilm. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön este mutatták be Huth Gergely és Kerekes András alkotását. „A lejáratás örökségét még az áldozat gyermekei, unokái is nyögik, éppen ezért nem szabad engedni a tisztázás kérdéséből” – mondta a díszbemutatón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

A pártállami tikosszolgálat a megfigyelés és a megfélemlítés mellett a rendszer ellenségeit ügynökök beépítésével saját barátai, társai, családja előtt igyekezett lejáratni, sokszor képtelen vádakat terjesztve. A legtöbb esetben ez sikerült is, évtizedekre megbélyegezve embereket, tönkre téve életüket. A módszert feldolgozó, a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet tanulmánykötetére épülő dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében csütörtökön este telt ház előtt mutatták be.

„A Lejáratás és bomlasztás hiánypótló és egyben megdöbbentő. Hiánypótló, hiszen a társadalom nagy része még ma is szinte nosztalgiával gondol a Kádár-korszakra, amikor emberek tűntek el, kerültek börtönbe. Kevésbé ismert titkosszolgálati módszereket mutat be a dokumentumfilm, amely sokkal durvább, mint a fizikai erőszak, a rafinált gonoszságról szól – fejtette ki nyitóbeszédében Pesty László, dokumentumfilmes.

„Nektek már sokkal jobb lesz kisfiam, mondta édesapám, amikor észrevette, hogy Chrudinák Alajos Panorámáját néztem nyolcévesen a tévében. De minél? – tettem fel a kérdést, és ez a fajta kíváncsiság később is megmaradt bennem. Amit apáink a 80-as, 90-es évek fordulóján nagy ellenszélben elértek, az felbecsülhetetlen érték, amit folytatni kellett” – mondta a díszbemutatón Kocsis Máté.

Pesty szavaira utalva hozzátette: a lejáratás sokkal rosszabb kínzás volt, mint a körömtépés. „Mert a lejáratás örökségét még az áldozat gyermekei, unokái is nyögik, éppen ezért nem szabad engedni a tisztázás kérdéséből. Az apáink iránti igazságérzetünk és a saját igazságérzetünk tisztázása érdekben is szükséges ez, amiben ez a film segít” – mondta Kocsis Máté.

A dokumentumfilm két teljesen ellentétes megítélésű, gondolkodású embert, csoportot mutat be: Szalai Sándor professzor, illetve az Inconnu Csoport ügyét. Dokumentarista és játékfilmes eszközökkel megelevenített jelenetek segítségével ismerjük meg a lejáratás és a bomlasztás technikáját, miközben szakértők tárják fel a múltat, és a kegyetlen módszert. Mint Huth Gergely, a film rendezője elmondta, szándékosan választottak két ilyen nagyon eltérő habitusú embert, illetve csoportot, hogy átláthatóvá váljon, a módszer mindkét oldalú „egyénekkel” szemben ugyanúgy működött.

Ráadásul meglehetősen jól. Mint a filmben Hankiss Ágnes, a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet igazgatója elmondja: még 2011-ben is találkozott olyan emberrel, aki a bizonyítékok ellenére nem hitte el, hogy – a korábban már elhunyt – Szalai Sándort ügynöki tevékenységgel csak „lejáratás és bomlasztás” miatt vádolták meg. Hamisan, de mégis nagyon sikeresen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben