Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás a Rezső téren

Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk

2015. február 25. szerda

1947. február 25-én tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által 2000-ben elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is erre emlékeznek. Józsefváros önkormányzata nevében Sántha Péterné alpolgármester és Ferencz Orsolya képviselő helyezte el az emlékezés virágait a Rezső téren.

A Kárpát-medencéből 1944 őszétől ártatlanul elhurcolt több százezer magyar és más nemzetiségű éh- és fagyhalál, járványos betegségek és más kegyetlenkedések áldozatainak emlékére – olvasható a kommunizmus áldozatainak emléktábláján a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébánia bejárata mellett. Az emléktáblát Sántha Péterné alpolgármester és Ferencz Orsolya képviselő koszorúzta meg, Varga Miklós Péter, a plébánia esperese pedig mécsest helyezett el az áldozatok tiszteletére.

„2000. június 13-án az első Orbán-kormány foglalta rendeletbe, hogy február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja legyen” – mondta az alpolgármester asszony. 68 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Sántha Péterné szerint kötelességünk minden február 25-én megemlékezni azokról, akiket elvittek, megkínoztak, vagy akiknek az életét elvették. Az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy az idén egész évben emlékezünk arra a mintegy 800 ezer emberre, akit a második világháború végétől deportáltak, mivel a 2015-ös esztendő Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve is egyben.

Ferencz Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy legyen ez a nap mindannyiunk számára felkiáltójel a demokrácia védelmére. Hozzátette: ez a nap egyben emlékezés arra is, micsoda érték, hogy ma szabadságban és demokráciában élhetünk ebben az országban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben